Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2014. december 18., csütörtök

Citrommázas mogyorótorta




Anyukám diótortája az egyik kedvenc tortám kicsi korom óta, a receptet minden évben többször is elővesszük. Mivel tavaly kaptam ajándékba egy nagy adag mogyorót, úgy döntöttem, mogyitortát sütök a diótorta mintájára. 
Mindig is ki akartam próbálni. Gyerekkorom kedvenc mesekönyvében ugyanis „szerepel” egy gyönyörűséges mogyorótorta, amit szegény főhősöm nagy kínnal hoz össze egy baráti vacsira. :-) Élete első tortája, a vacsora fénypontja, mégsem arathatja le a jól megérdemelt dicsőséget, mert az egyik vendég, egy torkos mókus, Lompos Lajos titokban megdézsmálja az egészet, a vendégek meg jól lemaradnak róla. Meg sem tudnám mondani, hányszor olvastam el azt a könyvet, annyira szerettem, de annyi bizonyos, hogy minden alkalommal vágyakozva gondoltam arra a tortára. Eljött hát az ideje ennek is, a torta-álmok is valóra válnak néha. :-)
Mindent a diótorta receptje szerint csináltam, és meg vagyok róla győződve, hogy mókibarátom, Lompi is imádta volna. :-D 
A citrommáz csak úgy eszembe jutott, úgy éreztem, illene hozzá, illett is.
Mivel épp leesett a tavalyi első hó, amikor elkészült, téli dekort kapott. Odakint hóesés, idebent meleg szoba, édesség, mesés hangulat, szóval passzoltak a dolgok. 
Idén a torta hófödte hangulatával kell beérnünk hó híján, de mogyikedvelőknek és mókusoknak ez úgyis mindegy. :-D 





Hozzávalók:

A piskóta hozzávalói:

8 tojás
7 ek liszt
5 ek darált mogyoró
8 ek cukor
1 tk sütőpor
1 csipet só



A krém hozzávalói:

fél liter tej
5 púpozott ek liszt
3 ek cukor
1 ek vaníliás cukor
25 dkg darált mogyoró
rum ízlés szerint (én jó sokat tettem bele ;-) )
25 dkg vaj
20 dkg cukor

A cukormázhoz:

1 tojásfehérje
8 ek porcukor
fél citrom leve






Elkészítés:

A piskóta elkészítése:
  • A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral.
  • A lisztet kimérjük, belekeverjük a sütőport. és a mogyorót.
  • A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük.
  • A habot a liszttel együtt óvatosan beleforgatjuk a cukros tojásmasszába, sütőpapírral kibélelt, kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk, és 160 °C fokra előmelegített sütőbe tesszük. Néhány perc múlva 120 ° C fokon sütjük tovább tűpróbáig.
  • Ha kicsit hűlt, kiborítjuk a formából, lehúzzuk a sütőpapírt, és hagyjuk teljesen kihűlni.


A krém elkészítése:
  • A lisztet összekeverjük a 3 ek cukorral és a vaníliás cukorral, majd apránként felhígítjuk a tejjel, hogy önthető legyen.
  • A többi tejet felforraljuk, félrehúzzuk a tűzről, vékony sugárban hozzáöntjük a lisztes masszát, közben kevergetjük. A krémet visszatesszük a tűzre, és állandó keverés mellett összeforraljuk. Kihűtjük.
  • A vajat habosra keverjük a 20 dkg cukorral, és amikor a főzött krém teljesen kihűlt, összekeverjük vele. A mogyorót a legvégén keverjük bele.

A máz elkészítése:
  • A tojásfehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a citromlét és a cukrot, és addig verjük tovább, míg kifényesedik. Ha túl hígnak találjuk, cukrot keverünk még bele.

A torta összeállítása:
  • A tortalapot három egyforma vastagságú lappá vágjuk.
  • Megtöltjük a krémmel, kívülről is bevonjuk vele a tortát.
  • Leöntjük a mázzal, hűtjük.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése