Anyukám diótortája az egyik kedvenc
tortám kicsi korom óta, a receptet minden évben többször is elővesszük.
Mivel tavaly kaptam ajándékba egy nagy adag mogyorót, úgy döntöttem, mogyitortát sütök a diótorta mintájára.
Mindig is ki akartam próbálni. Gyerekkorom kedvenc mesekönyvében ugyanis „szerepel” egy gyönyörűséges mogyorótorta, amit szegény főhősöm nagy kínnal hoz össze egy baráti vacsira. :-) Élete első tortája, a vacsora fénypontja, mégsem arathatja le a jól megérdemelt dicsőséget, mert az egyik vendég, egy torkos mókus, Lompos Lajos titokban megdézsmálja az egészet, a vendégek meg jól lemaradnak róla. Meg sem tudnám mondani, hányszor olvastam el azt a könyvet, annyira szerettem, de annyi bizonyos, hogy minden alkalommal vágyakozva gondoltam arra a tortára. Eljött hát az ideje ennek is, a torta-álmok is valóra válnak néha. :-)
Mindent a diótorta receptje szerint csináltam, és meg vagyok róla győződve, hogy mókibarátom, Lompi is imádta volna. :-D
A citrommáz csak úgy eszembe jutott, úgy éreztem, illene hozzá, illett is.
Mindig is ki akartam próbálni. Gyerekkorom kedvenc mesekönyvében ugyanis „szerepel” egy gyönyörűséges mogyorótorta, amit szegény főhősöm nagy kínnal hoz össze egy baráti vacsira. :-) Élete első tortája, a vacsora fénypontja, mégsem arathatja le a jól megérdemelt dicsőséget, mert az egyik vendég, egy torkos mókus, Lompos Lajos titokban megdézsmálja az egészet, a vendégek meg jól lemaradnak róla. Meg sem tudnám mondani, hányszor olvastam el azt a könyvet, annyira szerettem, de annyi bizonyos, hogy minden alkalommal vágyakozva gondoltam arra a tortára. Eljött hát az ideje ennek is, a torta-álmok is valóra válnak néha. :-)
Mindent a diótorta receptje szerint csináltam, és meg vagyok róla győződve, hogy mókibarátom, Lompi is imádta volna. :-D
A citrommáz csak úgy eszembe jutott, úgy éreztem, illene hozzá, illett is.
Mivel épp leesett a tavalyi első hó,
amikor elkészült, téli dekort kapott. Odakint hóesés, idebent
meleg szoba, édesség, mesés hangulat, szóval passzoltak a dolgok.
Idén a torta hófödte hangulatával kell beérnünk hó híján, de mogyikedvelőknek és mókusoknak ez úgyis mindegy. :-D
Idén a torta hófödte hangulatával kell beérnünk hó híján, de mogyikedvelőknek és mókusoknak ez úgyis mindegy. :-D
Hozzávalók:
A piskóta
hozzávalói:
8 tojás
7 ek liszt
5 ek darált mogyoró
8 ek cukor
1 tk sütőpor
1 csipet só
A krém
hozzávalói:
fél liter tej
5 púpozott ek liszt
3 ek cukor
1 ek vaníliás cukor
25 dkg darált mogyoró
rum ízlés szerint (én jó sokat
tettem bele ;-) )
25 dkg vaj
20 dkg cukor
A cukormázhoz:
1 tojásfehérje
8 ek porcukor
Elkészítés:
A piskóta
elkészítése:
- A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral.
- A lisztet kimérjük, belekeverjük a sütőport. és a mogyorót.
- A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük.
- A habot a liszttel együtt óvatosan beleforgatjuk a cukros tojásmasszába, sütőpapírral kibélelt, kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk, és 160 °C fokra előmelegített sütőbe tesszük. Néhány perc múlva 120 ° C fokon sütjük tovább tűpróbáig.
- Ha kicsit hűlt, kiborítjuk a formából, lehúzzuk a sütőpapírt, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A
krém elkészítése:
- A lisztet összekeverjük a 3 ek cukorral és a vaníliás cukorral, majd apránként felhígítjuk a tejjel, hogy önthető legyen.
- A többi tejet felforraljuk, félrehúzzuk a tűzről, vékony sugárban hozzáöntjük a lisztes masszát, közben kevergetjük. A krémet visszatesszük a tűzre, és állandó keverés mellett összeforraljuk. Kihűtjük.
- A vajat habosra keverjük a 20 dkg cukorral, és amikor a főzött krém teljesen kihűlt, összekeverjük vele. A mogyorót a legvégén keverjük bele.
A máz
elkészítése:
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a citromlét és a cukrot, és addig verjük tovább, míg kifényesedik. Ha túl hígnak találjuk, cukrot keverünk még bele.
A
torta összeállítása:
- A tortalapot három egyforma vastagságú lappá vágjuk.
- Megtöltjük a krémmel, kívülről is bevonjuk vele a tortát.
- Leöntjük a mázzal, hűtjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése