Nagy kedvencem a Fekete-erdő torta, szenzációs találmány.
Kiskunhalason, az Éliás cukrászdában fantasztikusan készítették ezt a tortát, és gondolom, készítik ma is, bár ezer éve nem kóstoltam. Régen elköltöztem onnan, de amikor még ott laktam, gyakran betértem, hogy ilyet ehessek. Ettem esküvői torta változatban is, amikor is marcipán bevonat volt a tetején, fantasztikusan finom volt! Éliás bácsi kétféle krémmel készítette, csokissal és meggyessel, plusz megfejelte tejszínhabbal is, így minden rétegben háromféle krém tobzódott. Persze, hogy még szépséges is volt a tetejébe. :-)
Az évek során aztán rá kellett jönnöm, hogy máshol ezt a tortát nem így rakják össze, mert csoki csak a piskótában van alaprecept szerint, ehhez társul a meggy és a tejszín. Így aztán csalódottan kóstolgattam más helyeken, végül le is szoktam róla. Nem vagyok pedig egy csokimániás, tíz éves koromig mindenki legnagyobb megrökönyödésére meg sem ettem a csokit. De az Éliás-féle Fekete-erdő torta etalon volt a számomra, és abban bizony csokikrém is volt, tehát nekem csokikrém is kell. Ne spórolja azt ki nekem senki, de kispórolták, tehát arra jutottam, hogy magamnak kell megsütnöm, ha ilyet akarok enni. Éliás bácsit persze nem tudom utolérni, meg sem próbálnám, de ezt a tortámat ő ihlette. Nem ugyanolyan, de ízre nagyon hasonló, és nem is áll olyan szép katonása, mint az eredeti, de igazán finom torta. Kicsit időigényes az elkészítése, ezért általában csak valamilyen ünnepi alkalomból veselkedem neki, de úgy érzem, megéri a ráfordított időt, energiát. Igaz ami igaz, mire a díszítés következik, már fogyóban a lendület, most például nem is dekorálgattam, csak rákentem a tejszínhabot, és kész. Megengedtem magamnak ezt a lazaságot, mivel magamnak sütöttem, a szülinapos meg megérdemel ennyit. ;-)
A fotók amúgy sem lettek jók, mert este, sötétben készültem el vele, így félhomályban kattintottam párat, hogy meg legyen örökítve, mielőtt elfújom a gyertyát. Másnap nagy lendülettel fényképeztem le egy szeletkét a felhők mögül végre pár percre kibukkanó fénysugárban, ami nagy nehezen betalált végre a konyhámba, de ezzel sem voltam elégedett. Kevés fény, túl sok fény, nem akart összejönni, hát ráhagytam, ilyen lett. :-)
A piskótalaphoz:
- 8 tojás
- 7 ek liszt (14 dkg)
- 8 ek cukor (16 dkg)
- 2 ek cukrozatlan kakaópor (kb. 4 dkg)
- 1 tk sütőpor
- 2 tojás
- 5 ek cukor (10 dkg)
- 3 ek cukrozatlan kakaópor (5-6 dkg)
- 4 ek liszt (8 dkg)
- 6 dl tej
- 20 dkg vaj
- 20 dkg cukor
Meggykrémhez:
- 1 nagy üveg mag nélküli meggybefőtt
- 3 púpozott ek étkezési keményítő
- 5 ek cukor (10 dkg)
- 1 tk fahéj
- fél citrom leve
- 2 ek rum
- 3 dl tejszín
- 1 csomag zselatin fix
- vaníliás cukor (ízlés szerint)
Elkészítés:
A piskóta készítése:
Csokikrém készítése:
- A tortaformát kibéleljük sütőpapírral, kivajazzuk, kilisztezzük.
- A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, a lisztet kimérjük, belevegyítjük a sütőport, és beleszitáljuk a kakaóport.
- A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval.
- A tojáshabot és a kakaós lisztet óvatosan a tojásmasszába forgatjuk.
- Az egészet beleöntjük az előkészített formába, és
előmelegített sütőbe toljuk.
- A tojásokat összekeverjük a cukorral. Kanalanként beleszitáljuk a kakaót, majd apránként keverjük bele a lisztet.
- A tojásmasszát fokozatosan (- hogy ne legyen csomós -) hígítgatjuk a tejjel, addig, amíg önthető masszát nem kapunk.
- A maradék tejet egy másik lábasban felforraljuk, ha felforrt, a tűzről félrehúzzuk, és folyamatos keverés mellett, vékony sugárban hozzáöntjük a tojásmasszát. Visszatesszük a tűzre, és összerottyantjuk.
- A vajat habosra keverjük a cukorral, és a már teljesen kihűlt csokikrémhez keverjük.
Meggykrém készítése:
A torta összeállítása:
A hab alá még étcsokit is teszek néha, ami talán már tényleg túlzás, de hát ez az igazság. :-)
Akármerről is nézzük, ez nem fogyókúrás kategória, de a csoki a tetején azt hiszem, már nem oszt, nem szoroz. :-DD
- Az üveg meggyet levével együtt felforraljuk, közben beletesszük a fahéjat és a citromlevet.
- Egy tálkában feloldjuk a keményítőt egy kis vízben. Amikor felforr a meggy, állandóan kevergetve hozzáöntjük a feloldott keményítőt és
összeforraljuk.
- A piskótát három lappá vágjuk.
- A legalsó lapot tortatálra tesszük, és a kétféle krémet körkörösen, amolyan gyűrű formában kenjük rá. Rátesszük a következő tortalapot, és ugyanezen a módon felváltva kenjük rá a kétféle krémet. Ugyanezt megismételjük a harmadik lappal is. (Akinek egyszerűbb, habzsákkal is megoldhatja a dolgot. :-) ) Valahogy így fog kinézni:
- A torta tetejét és oldalát bevonjuk a maradék csokikrémmel.
- A tejszínt a habfixálóval habbá verjük, hozzáadjuk a
cukrot, és tetszés szerint feldíszítjük vele a tortát.
A hab alá még étcsokit is teszek néha, ami talán már tényleg túlzás, de hát ez az igazság. :-)
Akármerről is nézzük, ez nem fogyókúrás kategória, de a csoki a tetején azt hiszem, már nem oszt, nem szoroz. :-DD
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése