Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2014. október 26., vasárnap

Francia körtetorta


Aki unja már a linzertortáimat, most fordítsa el a fejét, mert annak ellenére, hogy ez a sokadik, lesz még több is. :-D
Nagyüzemben gyártom a hétköznapokra, bolti péksüti helyett, reggelire. Nagyon gyorsan megvan, és mi még nem unjuk egyáltalán.
Ezt az öntetet is jó sokszor bevetettem már, tojás és tejszín az alapja, ezt szoktam még megvariálni ezzel-azzal. Most nem volt itthon tejszínem, gondoltam hát egy nagyot, és tejfölt tettem bele helyette. Aztán jól meglepődtem, mert valami hiperkönnyű habos állaga lett. Hát az életben nem gondoltam volna, hogy tejföllel könnyedebb lesz, mint tejszínnel. Na de jó pap is holtig tanul, mondaná drága nagyanyám. :-) A körte is szerencsés választásnak bizonyult, kifferkörtét vettem a piacon, ezer éve nem is találkoztam ezzel a fajtával. Enni nem feltétlen a legjobb, mert elég kemény és kicsit szemcsés, de sütibe isteni. Valami finomságos zamata volt megsütve, és nem folyik ki a leve sem.
A francia jelzőt meg azért kapta, mert van egy francia almatorta recim, ami tök ugyanígy készül, csak persze tejszínnel. Akkor meg hadd legyen már ő is külföldi. ;-)








Hozzávalók:

A tészta hozzávalói:

20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 db tojássárgája
1 tk fahéj
+
1 kg körte

Az öntet hozzávalói:

3 db tojás
2 dl tejföl
10 dkg cukor
1 db citrom héja
1 tk vaníliakivonat




    Elkészítés:

    1. A tésztához elmorzsoljuk a hideg vajat a liszttel. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot és a fahéjat. Lisztezett deszkán gyors mozdulatokkal könnyű tésztává gyúrjuk, majd kibéleljük vele a sütőformát. Megszórjuk kevés zsemlemorzsával.
    2. A megtisztított körtéket negyedeljük, tetejüket beirdaljuk, és citromlébe forgatjuk, hogy ne barnuljanak meg. Megpakoljuk vele a tésztát.
    3. Az öntethez összekeverjük a tojásokat a tejföllel, belekeverjük a cukrot, a vaníliát, és belereszeljük a citromhéjat. Leöntjük vele a körtéket.
    4. A tortát előmelegített sütőbe tesszük, és 180 °C fokon megsütjük. (Kb. 30 perc.)
      + ötlet: Ha megszórjuk egy kis vaníliás cukorral a félig kész tortát, szépen karamellizálódik rajta, mire készre sül. Kicsit barnább lesz, de nagyon finom. :-)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése