Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2014. október 14., kedd

Kivis-mogyoróvajas túrótorta

Elfeledkeztünk egy fél doboz kiviről. Amikor rátaláltam, már túl puhák voltak, így arra gondoltam, inkább valamilyen sütibe teszem mindet. Éppen készen lett a házi túróm, amiből egyébként is túrótorta készült volna. Kicsit szétnéztem, mi van még kéznél. Mogyoróvajat még sosem tettem piskótába, most kipróbáltam. Nagyon finom, könnyű süti lett belőle. Persze mogyoróvaj nélkül is működik, ha épp nincs raktáron. :-)




Hozzávalók:

A piskóta hozzávalói:
  • 3 tojás
  • 3 ek cukor (6 dkg)
  • 3 ek liszt (6 dkg)
  • fél csomag sütőpor
  • 2 ek mogyoróvaj
A túrókrém hozzávalói:

  • fél kg túró
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 20 dkg cukor
  • 2 citrom
  • 1 dl tej
  • 1 cs zselatin
A zselé hozzávalói:
  • 8 db kivi
  • 1 cs dzsemfix extra
  • 2 ek cukor
  • 1 narancs leve



Elkészítés:

  1. Piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját jól kikeverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a mogyoróvajat.
  2. Kimérjük a lisztet, belekeverjük a sütőport.
  3. A fehérjét kemény habbá verjük, majd a liszttel együtt a cukros tojásmasszába forgatjuk.
  4. Sütőpapírral bélelt, kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
  5. Ha kihűlt, kiborítjuk, lehúzzuk róla a papírt, majd tortakarimát pattintunk köré.
  6. Túrókrémhez a túrót krémesre keverjük a tejföllel, a cukorral, a citromok héjával és levével, a rostokat is belenyomkodhatjuk, legyen csak jó citromos.
  7. A zselatint feloldjuk a tejjel, és ezt is túrókrémbe keverjük.
  8. A krémet a piskótára öntjük, és hűtőbe állítjuk addig, amíg megszilárdul.
  9. Közben elkészítjük a zselét. A meghámozott kivit apróra daraboljuk vagy pépesítjük, belekeverjük a cukrot, a narancslevet, a dzsemfixet, és kevergetve felforraljuk.
  10. Állandó keverés mellett 5 percig forraljuk, és hűlni hagyjuk.
  11. Ha már csak langyos, ráöntjük a túróra, és visszatesszük a hűtőbe.
sütési hőfok: 130°C
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 24 cm 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése