Hát
ha van olyan torta, amit álmomból felkeltve, bekötött szemmel
megcsinálok, akkor ez az. Nem azért, mert olyan őrületesen ügyes
vagyok, hanem mert kismilliószor megcsináltam már. Száz százalék,
hogy ez az a sütemény, ami legtöbbször készült el a
konyhámban.
Anyukám
találta ki még gyerekkoromban, azóta is ez az első számú
édesség nálunk. Semmi különös nincs benne, nem is nagyon
díszítgetem, csak összedobom gyorsan, mégsem tudjuk megunni. De
nem csak mi vagyunk így ezzel, mert a baráti körömből akárki
jön hozzám, folyton ezt emlegeti, hogy ugye, csinálok megint.
Szóval muszáj mindig odatenni az asztalra, ha jön valaki, különben
hiányolják. Ha valami újat akarok mutatni, akkor többfélét is
csinálok inkább, hogy ne legyen csalódás. Merthogy volt már rá
példa, hogy kihagytam a csokitortát, azt hittem unják már. Aztán
néztek rám hitetlenkedve, mert tuti csak viccelek, és dugdosom
valahol a tortát is. Szóval beletörődtem, hogy ez a süti
valamiféle varázserővel bír, időről időre vágyakozni kezdünk
utána. :-) Én nem vagyok egy "csokifan", de még én is.
Beismerem.
Hozzávalók:
A
piskóta hozzávalói:
- 8 tojás
- 8 ek cukor (16 dkg)
- 7 ek liszt (14 dkg)
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
A
csokikrém hozzávalói:
- 2 db tojás
- 5 ek cukor (10 dkg)
- 3 ek cukrozatlan kakaópor (6 dkg)
- 4 ek liszt (8 dkg)
- 6 dl tej
- 25 dkg vaj
- 20 dkg cukor
Kell
még:
- 20 dkg marcipánmassza
- 10 dkg porcukor
- 1 tábla keserű csokoládé
Elkészítés:
A piskóta
elkészítése:
- A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, kivajazzuk, kilisztezzük.
- A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. Kimérjük a lisztet, belekeverjük a sütőport, és beleszitáljuk a kakaóport.
- A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
- A tojáshabot és a kakaós lisztet óvatosan a tojásmasszába forgatjuk, majd beleöntjük a tortaformába, és előmelegített sütőben megsütjük.
A csokikrém
elkészítése:
- A tojást összekeverjük a cukorral, beleszitáljuk a kakaóport, és kanalanként hozzákeverjük a lisztet. A tejjel apránként, hogy ne legyen csomós, önthető masszává hígítjuk.
- A maradék tejet felforraljuk, majd a tűzről félrehúzva hozzákeverjük a kakaós masszát. Visszatesszük a tűzre, és kis lángon, állandó keverés mellett összeforraljuk. Kihűtjük.
- A vajat habosra keverjük a cukorral, és a kihűlt csokikrémmel összekeverjük.
Összeállítás:
- A marcipánmasszát összegyúrjuk a porcukorral, kettéválasztjuk 1/3-2/3 arányban. Mindkét darabot kör alakúra nyújtjuk porcukorral megszórt deszkán.
- A piskótát három lapra vágjuk.
- Az alsó lapot megkenjük krémmel, rátesszük a középső lapot, melyet szintén krémmel kenünk meg. Erre borítjuk a kisebbik marcipánlapot.
- Befedjük a harmadik lappal, a torta oldalát is megkenjük krémmel, majd az összes maradék krémet a torta tetejére halmozzuk, ívesre formázzuk. Az egész tortát beborítjuk a nagyobbik marcipánlappal.
- A csokoládét felolvasztjuk, és a tortára csorjatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése