Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2014. október 1., szerda

Marcipános csokoládétorta





Hát ha van olyan torta, amit álmomból felkeltve, bekötött szemmel megcsinálok, akkor ez az. Nem azért, mert olyan őrületesen ügyes vagyok, hanem mert kismilliószor megcsináltam már. Száz százalék, hogy ez az a sütemény, ami legtöbbször készült el a konyhámban. 
Anyukám találta ki még gyerekkoromban, azóta is ez az első számú édesség nálunk. Semmi különös nincs benne, nem is nagyon díszítgetem, csak összedobom gyorsan, mégsem tudjuk megunni. De nem csak mi vagyunk így ezzel, mert a baráti körömből akárki jön hozzám, folyton ezt emlegeti, hogy ugye, csinálok megint. Szóval muszáj mindig odatenni az asztalra, ha jön valaki, különben hiányolják. Ha valami újat akarok mutatni, akkor többfélét is csinálok inkább, hogy ne legyen csalódás. Merthogy volt már rá példa, hogy kihagytam a csokitortát, azt hittem unják már. Aztán néztek rám hitetlenkedve, mert tuti csak viccelek, és dugdosom valahol a tortát is. Szóval beletörődtem, hogy ez a süti valamiféle varázserővel bír, időről időre vágyakozni kezdünk utána. :-) Én nem vagyok egy "csokifan", de még én is. Beismerem. 




Hozzávalók:

A piskóta hozzávalói:
  • 8 tojás
  • 8 ek cukor (16 dkg)
  • 7 ek liszt (14 dkg)
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet só
A csokikrém hozzávalói:
  • 2 db tojás
  • 5 ek cukor (10 dkg)
  • 3 ek cukrozatlan kakaópor (6 dkg)
  • 4 ek liszt (8 dkg)
  • 6 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
Kell még:

  • 20 dkg marcipánmassza
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tábla keserű csokoládé






Elkészítés:
A piskóta elkészítése:
  1. A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, kivajazzuk, kilisztezzük.
  2. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. Kimérjük a lisztet, belekeverjük a sütőport, és beleszitáljuk a kakaóport.
  3. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
  4. A tojáshabot és a kakaós lisztet óvatosan a tojásmasszába forgatjuk, majd beleöntjük a tortaformába, és előmelegített sütőben megsütjük. 
A csokikrém elkészítése:
  1. A tojást összekeverjük a cukorral, beleszitáljuk a kakaóport, és kanalanként hozzákeverjük a lisztet. A tejjel apránként, hogy ne legyen csomós, önthető masszává hígítjuk.
  2. A maradék tejet felforraljuk, majd a tűzről félrehúzva hozzákeverjük a kakaós masszát. Visszatesszük a tűzre, és kis lángon, állandó keverés mellett összeforraljuk. Kihűtjük.
  3. A vajat habosra keverjük a cukorral, és a kihűlt csokikrémmel összekeverjük.


Összeállítás:
  1. A marcipánmasszát összegyúrjuk a porcukorral, kettéválasztjuk 1/3-2/3 arányban. Mindkét darabot kör alakúra nyújtjuk porcukorral megszórt deszkán.
  2. A piskótát három lapra vágjuk.
  3. Az alsó lapot megkenjük krémmel, rátesszük a középső lapot, melyet szintén krémmel kenünk meg. Erre borítjuk a kisebbik marcipánlapot.
  4. Befedjük a harmadik lappal, a torta oldalát is megkenjük krémmel, majd az összes maradék krémet a torta tetejére halmozzuk, ívesre formázzuk. Az egész tortát beborítjuk a nagyobbik marcipánlappal.
  5. A csokoládét felolvasztjuk, és a tortára csorjatjuk.

sütési hőfok: 120 °C
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 23 cm




... ééés egy csokis piskótás változat:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése