Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2014. október 5., vasárnap

Mézes puszedli




Éveken át nem mertem hozzáfogni, pedig nagyon szeretjük, ugyanis azt hittem, hogy a puszedlikészítés valami őrületes ördöngösség. Egyáltalán nem az, ezután nem megyek boltba érte, az biztos! Sok receptet végigböngésztem, végül ezt gyúrtam össze belőlük. Pillekönnyű tészta, azonnal puha, és még napokon keresztül ugyanolyan finom puha is marad.
Ügyeljünk rá, hogy ne pakoljuk szorosan a tepsibe a gombóckákat, mert sütés közben szétterülnek, és összesülhetnek. Én a legelső tepsivel anno így jártam, hagytam ugyan helyet közöttük, de nem eleget, így az első adag puszi nem kerek, inkább szögletes lett. :-D Persze az ízén ez nem változtatott, de azért mégiscsak szebbek kereken. :-)








Hozzávalók:
  • 3 db tojássárga
  • 1 db egész tojás
  • 15 dkg cukor
  • 25 dkg méz
  • 5 dkg zsír
  • 4 ek tejföl
  • 60 dkg liszt
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 2 tk Bourbon vaníliás cukor/ 1 tk vanília kivonat
  • 2 tk fahéj
  • fél tk őrölt szegfűszeg
  • fél tk őrölt gyömbér
  • fél tk ánizs
A mázhoz:

  • 3 tojásfehérje
  • 25 dkg cukor








Elkészítés:

  1. A zsírt felolvasztjuk.
  2. Az egész tojást és a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a mézet, a langyos zsírt, a tejfölt és a fűszereket.
  3. A szódabikarbónás lisztet is a masszához keverjük.
  4. A kész tésztát egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap formázzuk.
  5. Nedves kézzel diónyi golyókat gömbölygetünk belőle, sütőpapíros tepsibe pakoljuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
  6. Közben elkészítjük a mázat. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, és kifehéredésig verjük tovább.
  7. A megsült puszedliket még forrón forgatjuk a mázba.

sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 25 x 30 cm
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése