Egy nagyon kedves ismerősöm pici
lányának készült ez a süti. Egyszer már evett nálunk ilyet, és
amellett, hogy finomnak találta, nagyon tetszettek neki a színek és
a formák. Most ő maga rendelte, hogy ilyet süssek, ha
meglátogatnak, természetesen azonnal nekiláttam. :)
Egyébként inkább ünnepek előtt szoktam készíteni, mert dobozba téve sokáig eláll, és előre meg lehet csinálni a többi aprósüteménnyel együtt. Sőt, nem is árt neki, ha áll egy kicsit, mert közben puhul még. Azért ha jól számolok, hamarosan karácsonyi sütiként is aktuális lehet. :-)
Egyébként inkább ünnepek előtt szoktam készíteni, mert dobozba téve sokáig eláll, és előre meg lehet csinálni a többi aprósüteménnyel együtt. Sőt, nem is árt neki, ha áll egy kicsit, mert közben puhul még. Azért ha jól számolok, hamarosan karácsonyi sütiként is aktuális lehet. :-)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 narancs héja
- 30 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
- 1 tojás
A mázhoz:
- 20 dkg porcukor
- 1 narancs leve
- néhány csepp ételszínezék
Én egyébként egy egyszerű kis ecsettel festettem meg a sütiket, nálam bevált, ezzel haladtam a leggyorsabban. :-)
Ha valaki idegenkedik az ételszínezéktől, természetesen nyugodtan elhagyhatja, fehér mázzal is szépek, az íze pedig ugyanolyan így is, úgy is. Díszíthetjük cukorgyöngyökkel, tortadarával, apróra vágott kandírozott narancshéjjal is.
Körülbelül 40-50 db keksz lesz belőle.
Elkészítés:
- Egy keverőtálban elvegyítjük a lisztet 10 dkg porcukorral, ráreszeljük az alaposan megmosott narancs héját, hozzáadjuk a tojást, ráforgácsoljuk a vajat, majd összedolgozzuk.
- Hideg kézzel, gyorsan simára gyúrjuk, és letakarva, nagyjából egy órán át hűtőszekrényben pihentetjük.
- A tésztát lisztezett deszkán, kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd tetszőlegesen kiszaggatjuk belőle a kívánt formákat.
- Sütőpapírral kibélelt tepsiben, előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
- A narancs levét kifacsarjuk. A lével a porcukrot sűrű mázzá keverjük, kevés ételszínezékkel elkeverjük, majd megkenjük vele a sütiket.
sütési
hőfok: 170 °C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési mód: alul-felül sütés
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése