Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2014. október 13., hétfő

Narancsmázas kekszek

Egy nagyon kedves ismerősöm pici lányának készült ez a süti. Egyszer már evett nálunk ilyet, és amellett, hogy finomnak találta, nagyon tetszettek neki a színek és a formák. Most ő maga rendelte, hogy ilyet süssek, ha meglátogatnak, természetesen azonnal nekiláttam. :)
Egyébként inkább ünnepek előtt szoktam készíteni, mert dobozba téve sokáig eláll, és előre meg lehet csinálni a többi aprósüteménnyel együtt. Sőt, nem is árt neki, ha áll egy kicsit, mert közben puhul még. Azért ha jól számolok, hamarosan karácsonyi sütiként is aktuális lehet. :-)









Hozzávalók:

A tésztához:
  • 1 narancs héja
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojás
A mázhoz:
  • 20 dkg porcukor
  • 1 narancs leve
  • néhány csepp ételszínezék
Én egyébként egy egyszerű kis ecsettel festettem meg a sütiket, nálam bevált, ezzel haladtam a leggyorsabban. :-)
Ha valaki idegenkedik az ételszínezéktől, természetesen nyugodtan elhagyhatja, fehér mázzal is szépek, az íze pedig ugyanolyan így is, úgy is. Díszíthetjük cukorgyöngyökkel, tortadarával, apróra vágott kandírozott narancshéjjal is. 
Körülbelül 40-50 db keksz lesz belőle. 




Elkészítés:
  1. Egy keverőtálban elvegyítjük a lisztet 10 dkg porcukorral, ráreszeljük az alaposan megmosott narancs héját, hozzáadjuk a tojást, ráforgácsoljuk a vajat, majd összedolgozzuk.
  2. Hideg kézzel, gyorsan simára gyúrjuk, és letakarva, nagyjából egy órán át hűtőszekrényben pihentetjük. 
  3. A tésztát lisztezett deszkán, kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd tetszőlegesen kiszaggatjuk belőle a kívánt formákat. 
  4. Sütőpapírral kibélelt tepsiben, előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
  5. A narancs levét kifacsarjuk. A lével a porcukrot sűrű mázzá keverjük, kevés ételszínezékkel elkeverjük, majd megkenjük vele a sütiket.
sütési hőfok: 170 °C
sütési mód: alul-felül sütés





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése