Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2014. október 9., csütörtök

Narancsos kacsa gyümölcsös rizzsel

Volt még néhány ajándékba kapott házi kacsacomb a mélyhűtőmben. Már tologattam egy ideje ide-oda, de most kedvem szottyant újra elkészíteni ezt a régi recimet. Egyszerű is, finom is, meg amúgy is időnként olyanom van, hogy sültet kell enni gyümölccsel. Most is olyanom volt, hát ez lett az ebéd. :-)





Hozzávalók:

Narancsos kacsához:

1 db kacsa
2 db nagy narancs
bors
3 ek kacsazsír

A gyümölcsös rizshez:

1 bögre rizs (3 dl)
4 db füge
1 narancs
2 mandarin
1 dl mazsola
fehér bors
2 bögre húsleves alaplé (6 dl)
1 csapott ek kacsazsír










Elkészítés:

Narancsos kacsa elkészítése:
  1. A kacsa „alkatrészeit” sózzuk, borsozzuk, majd kacsazsírral kikent tepsiben elrendezgetjük.
  2. Kevés vizet öntünk alá, valamint rácsavarjuk az egyik narancs levét, és alufóliával lefedjük.
  3. Kb. egy óra múlva meglocsolgatjuk a húst a saját zsírjával, majd a másik narancs levével. Visszatoljuk a sütőbe, és kb. még egy órát/ másfél órát sütjük.
  4. Amikor a hús már teljesen puha, levesszük róla az alufóliát, és kb. még 5 percig sütjük, amíg egy kis pírt kap.

Gyümölcsös rizs elkészítése:
  1. A rizst megmossuk, a felforrósított kacsazsíron kicsit megpirítjuk, majd felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, készre pároljuk.
  2. A mazsolát beáztatjuk. (Ha narancslébe áztatjuk, még finomabb lesz.)
  3. A gyümölcsöket megtisztítjuk, a fügék szárát levágjuk, a narancsot, mandarint meghámozzuk, mindet feldaraboljuk, majd forró zöld teában kb. 5 percig pároljuk.
  4. A kész párolt rizst még forrón összekeverjük a leszűrt párolt gyümölcsökkel, és a mazsolával.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése