Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2014. október 6., hétfő

Őszibarackos-marcipános linzertorta

Na ez a torta már nem először készül nálam. Úgy három-négy éve találtam ki, méghozzá télen, amikor nem volt már barack sehol, nekem viszont épp hiányzott ez az íz. Így aztán friss gyümölcs híján felbontottam egyet az ősszel eltett őszibarackdzsemek közül, ez került a krémbe.
Azóta kipróbáltam friss barackkal is, mikor milyen fajtát kaptam, sőt, egyszer még kajszival is. Csak akkor több cukor kell hozzá valamivel, de ez ízlés dolga.
Ez volt az első tortám, amit steviával is kipróbáltam, épp csak egy keveset kevertem a friss gyümölcshöz. Más édesítőszert soha nem használok, ez az egyetlen, amit tényleg jónak tartok jellegzetes íze ellenére. De erről írok majd még később, megérdemel a téma egy külön posztot.

Addig is jöjjön a sütemény! :-)





Hozzávalók:
A tészta hozzávalói:

30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 tojás
1 citrom reszelt héja

A krém hozzávalói:

2 tojás
6 dkg cukor
1 tk vaníliakivonat
3 ek étkezési keményítő
1 kis üveg őszibarackdzsem
2 dl habtejszín
5 dkg vaj

Kell még:
kevés zsemlemorzsa
10 dkg marcipán




Elkészítés:

  1. A tésztához elmorzsoljuk a hideg vajat a liszttel. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, belereszeljük a citromhéjat.
  2. A tésztát lisztezett deszkán gyors mozdulatokkal könnyű tésztává gyúrjuk, majd kibéleljük vele a sütőformánkat. Megszórjuk kevés zsemlemorzsával, hogy ne ázzon majd át a tészta tölteléktől.
  3. A krémhez összekeverjük a tojásokat a cukorral, kanalanként adjuk hozzá a keményítőt, és csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a dzsemet is, végül a tejszínt.
  4. A krémet lassú tűzön folyamatosan kevergetve besűrítjük. Ha felforrt, levesszük a tűzről, még forrón hozzákeverjük a vajat és a vaníliát.
  5. Egyenletesen elosztjuk a tészta tetején, előmelegített sütőbe tesszük, és 160 °C fokon megsütjük.

Sütési hőfok: 160 °C fok
Sütési mód: hőlégkeveréses
Sütési idő: 30-40 perc sütőtől függően
Főzési idő: kb. 5 perc
Piteforma átmérője: kb. 28 cm









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése