A torta alapjában véve
ünnepi sütemény, de nálunk elég sűrűn készül egyébként is.
De hát miért ne ehetnénk tortát bármikor, és miért ne
adhatnánk ajándékot egymásnak minden különösebb apropó nélkül
is? Hát nem? :-)
Tortaügyben vannak
állandó kedvenceink, de néha olyanom van, hogy ki kell találni
valami újat is. Időnként rám tör a kísérletezési vágy, és
olyankor be kell izzítani a laboratóriumot, mert mindig akkor
sülnek ki a legjobb dolgok. ;-)
A hűvös idő beálltával
eléggé leszűkül a szezonális gyümölcsválaszték, ilyenkor
kezdek bevásárolni déligyümölcsökből. Jöhet megint a banán
is, ami nyáron eszembe se jut, melegben szívesebben eszem valami
lédúsabbat. Amúgy is mindig az idénygyümi a legfinomabb.
Ilyenkor bezzeg jól jön a banán is, és elkezdjük őkelmét
megint nagyon szeretni. Most a kávékrém sikerén felbuzdulva a már
ezerszer bejáratott főzött krémemet vettem alapul. És megint
bejött a dolog. Nagyon finom lett, ahogy elfogyott, tettem is a
következőt a sütőbe, nem bírtunk betelni vele. Ebben a hirtelen
támadt hidegben nem is árt magunkat belülről is átmelegíteni.
Ez a süti épp megfelel erre a célra. :-)
Apró megjegyzés: egy jó kanál rum is került a krémbe, esküszöm teljesen véletlenül, ugyanolyan üvegben volt, mint a vaníliakivonatom. A vaníliáért nyúltam, és belelöttyintettem, de akkor már mindegy volt, tettem bele ezt is, azt is. Azóta gyanús, hogy a rum semmit nem ront el. :-D
Hozzávalók:
Piskóta
hozzávalói:
8 tojás
6 ek liszt
3 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
5 dkg étcsokoládé
1 mk sütőpor
8 ek cukor
1 tk vaníliakivonat
1 csipet só
Banánkrém
hozzávalói:
2 tojás
2 ek vaníliás cukor
4 ek liszt
20 dkg vaj
20 dkg cukor
1 ek vaníliakivonat
3 nagyobb érett banán
6 dl tej
(véletlenül belekeveredhet egy kis rum is ízlés szerint... ;-) )
Tetejére:
10 dkg étcsokoládé
1 ek étolaj
banán
Elkészítés:
Piskóta
elkészítése:
- A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, belekeverjük a gőz felett felolvasztott és langyosra hűtött csokoládét.
- A lisztet kimérjük, belekeverjük a sütőport, beleszitáljuk a kakaóport, és alaposan összekeverjük.
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval.
- A habot óvatosan beleforgatjuk a cukros masszába a lisztes keverékkel együtt.
- A tésztát sütőpapírral bélelt, kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk, és 160 °C fokra előmelegített sütőbe toljuk. 120 °C fokon tűpróbáig sütjük.
- Ha már hűlt egy kicsit, kiborítjuk a formából, és a sütőpapírt lehúzva hagyjuk teljesen kihűlni, majd három lappá vágjuk.
A krém
elkészítése:
- A tojásokat habosra keverjük a kétféle cukorral, kanalanként hozzáadjuk a lisztet, majd apránként felhígítjuk a tejjel annyira, hogy önthető masszánk legyen.
- A maradék tejet felforraljuk, félrehúzzuk a tűzről, vékony sugárban folyamatosan keverve hozzáöntjük a tojásos masszát. Visszatesszük a tűzre, és forrásig folytonosan kevergetjük.
- A masszát lefedve kihűtjük.
- Közben a vajat habosra keverjük a 25 dkg cukorral, és alaposan összekeverjük a kihűlt krémmel.
- Villával péppé nyomkodjuk a banánokat, és ezt is a krémbe forgatjuk.
A
torta összeállítása:
- A lapokat megtöltjük a krémmel, kívülről is bevonjuk vele a tortát.
- Elkészítjük a mázat, és a tortára öntjük. Tetszés szerint díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése