Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2014. november 17., hétfő

Csokoládés sütőtökpite

Ééééééés, íme a diós tökpite csokis párja. :-) 
Évekkel ezelőtt ez volt a második próbálkozásom a sütőtökpiték terén. Fanni kívánságára készült ez a csokoládés változat, és szerettük. Eredetileg csak a tésztára terveztem egy csokiréteget, de szerinte csokiból sosem elég, ezért a tetejére is került csokibevonat. Nem rontotta el, sőt, megállapítottuk, hogy vastagabb réteget is elbírna. A következő sütéseknél aztán mindig szaporodott benne a csoki. :-D
A könnyű, krémes, édes krém, és az étcsokoládé roppanós együttese jó páros, érdemes kipróbálni ezt a variációt is. 
A fotókkal kábé ugyanaz a helyzet, rossz fényviszonyok, csak két perc van kattogtatni, bénázás, "sötöbö". Újra kéne fotóznom szegénykét. Egyszer talán lesz időm erre is. Sajna egyelőre be kell érnetek ennyivel. :-)







Tészta hozzávalói:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
Töltelék hozzávalói:
  • 50 dkg sült sütőtök
  • 3 tojás
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg cukor
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 2 ek méz
  • 1 kk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 tábla étcsokoládé





Elkészítés:
  1. A tészta elkészítéséhez a vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a cukrot és a tojást, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. 
  2. Lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, és kibéleljük vele a piteformánkat úgy, hogy az oldalát is befedje a tészta. A peremnél kilógó részeket levágjuk, eligazgatjuk, a tésztát megszurkáljuk.
  3. Előmelegített sütőben 10 percig ( - vaksütéssel - ) elősütjük. Ha kész, kivesszük, és fél tábla olvasztott csokit kenünk rá.
  4. A töltelékhez a sült tököt villával összenyomkodjuk.
  5. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, mézzel, ízesítjük a fűszerkeverékkel, majd hozzákeverjük a tökpürét.
  6. A tejszínt kemény habbá verjük, és ezt is óvatosan a tökmasszába forgatjuk.
  7. A tökkrémet a csokoládés tésztára kanalazzuk, majd a sütőbe visszatolva 30-40 perc alatt készre sütjük.
  8. Amikor a pite elkészül, hűlni hagyjuk, majd bevonjuk a tetejét is a csoki másik felével.

sütési hőfok: 140°C
sütési mód: hőlégkeveréses



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése