Évekkel ezelőtt ez volt a második próbálkozásom a sütőtökpiték terén. Fanni kívánságára készült ez a csokoládés változat, és szerettük. Eredetileg csak a tésztára terveztem egy csokiréteget, de szerinte csokiból sosem elég, ezért a tetejére is került csokibevonat. Nem rontotta el, sőt, megállapítottuk, hogy vastagabb réteget is elbírna. A következő sütéseknél aztán mindig szaporodott benne a csoki. :-D
A könnyű, krémes, édes krém, és az étcsokoládé roppanós együttese jó páros, érdemes kipróbálni ezt a variációt is.
A fotókkal kábé ugyanaz a helyzet, rossz fényviszonyok, csak két perc van kattogtatni, bénázás, "sötöbö". Újra kéne fotóznom szegénykét. Egyszer talán lesz időm erre is. Sajna egyelőre be kell érnetek ennyivel. :-)
Tészta hozzávalói:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 1 tojás
- 50 dkg sült sütőtök
- 3 tojás
- 2 dl tejszín
- 10 dkg cukor
- 2 dkg vaníliás cukor
- 2 ek méz
- 1 kk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 tábla étcsokoládé
Elkészítés:
- A tészta elkészítéséhez a vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a cukrot és a tojást, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
- Lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, és kibéleljük vele a piteformánkat úgy, hogy az oldalát is befedje a tészta. A peremnél kilógó részeket levágjuk, eligazgatjuk, a tésztát megszurkáljuk.
- Előmelegített sütőben 10 percig ( - vaksütéssel - ) elősütjük. Ha kész, kivesszük, és fél tábla olvasztott csokit kenünk rá.
- A töltelékhez a sült tököt villával összenyomkodjuk.
- A tojásokat habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, mézzel, ízesítjük a fűszerkeverékkel, majd hozzákeverjük a tökpürét.
- A tejszínt kemény habbá verjük, és ezt is óvatosan a tökmasszába forgatjuk.
- A tökkrémet a csokoládés tésztára kanalazzuk, majd a sütőbe visszatolva 30-40 perc alatt készre sütjük.
- Amikor a pite elkészül, hűlni hagyjuk, majd bevonjuk a
tetejét is a csoki másik felével.
sütési hőfok: 140°C
sütési mód: hőlégkeveréses
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése