Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2014. november 12., szerda

Eperkrémes fánkok



Gyerekkoromban nálunk elég nagy vendégjárás volt. Apa abszolút társasági ember lévén rendszeresen hozta haza a barátait kisebb-nagyobb számban, ezen felül a rokonság is mindig nálunk jött össze, merthogy közös udvarban laktunk az nagyszüleimmel. Ha hozzájuk jött valaki, bárki volt is, tulajdonképpen nálunk lett elszállásolva. Ilyenkor aztán anya nem győzött sütni-főzni, én meg igyekeztem a keze alá dolgozni, meg eltakarítani a romokat. :-) Legalábbis, amikor már eléggé nagy voltam hozzá.
Voltak süti-favoritok, amik sűrűn készültek, mert mindig sikerük volt, mint például a krémes, vagy a képviselőfánk. Anya mindkettőhöz ugyanazt az egyébként isteni vaníliás krémet főzte meg igen trükkösen, csak más-más tésztát sütött hozzá. Persze sok más süti is volt a repertoárban, majd apránként sorra veszem őket, hogy mind csokorban legyenek itt egy helyen. :-)
Képviselőfánkot elég régen csináltam már, de most eszünkbe jutott, és megkívántuk. Egyszerű tejszínkrémet tettem bele, és elővettem hozzá egy kis eperlekvárt, meg eperszószt, amit még nyár elején tettem el. Mindig nehezemre esik nekiállni ennek a tésztának, mert eléggé pepecs munka, pedig egyébként nem bonyolult, csak ugye, előbb meg kell főzni, azután meg sütögetni, és akkor még csillagcső, meg egyebek. Aztán meg két perc alatt elfogy, amivel órákig bíbelődtem. Nagyon eteti magát, mert olyan könnyű, légies az egész. Ez a legnagyobb baj vele, igen. Elfogy! :-D Csak úgy! :-DD









Hozzávalók:

A tésztához:
(Ez a mennyiség 12 db képviselőfánkhoz, vagy 35-40 db ördögpirulához, profiterole-hoz elegendő)

¼ liter víz
½ mk só
10 dkg vaj
15 dkg liszt
4 tojás

A krémhez:

4 dl tejszín
2 púpozott ek vaníliás cukor
1 csomag zselatin fix
3 ek eperlekvár 

Az eperszószhoz:

10 dkg földieper (lehet fagyasztott is)
10 dkg cukor
1-2 ek narancslikőr




Elkészítés:

A fánk elkészítése:
  1. Pontosan kimérjük a hozzávalókat, ennél a tésztánál ez nagyon fontos.
  2. A vizet felforraljuk a sóval, de figyeljünk rá, hogy épp csak felforrjon, különben elpárolog, és akkor már nem lesz megfelelő a hozzávalók aránya. Beletesszük a vajat, kevergetve felolvasztjuk a vízben.
  3. Egyszerre beletesszük az átszitált lisztet, és kis lángon, állandóan kevergetjük, míg össze nem áll a tészta, és el nem válik az edény falától. Levesszük a tűzről, áttesszük egy keverőtálba, ez kicsit lehűti majd a masszát.
  4. Egyenként belekeverjük a tojásokat. (Keverjük el mindegyiket alaposan, mielőtt hozzáadnánk a következőt!) Ha kész a tészta, nyomózsákba töltjük, és kivajazott, kilisztezett, sütőpapíros sütőlemezre rózsákat formázunk belőle.
    (Képviselőfánkhoz nagyobb csövet használjunk, és pingponglabda méretű rózsákat nyomjunk a lemezre; ördögpirulához, profiterole-hoz kisebb cső kell és dió nagyságú golyókat formázzunk. )
  5. A fánkokat forró, 200 °C fokra előmelegített sütőben sütjük, mérettől függően 15-20 percig. Még forrón levágjuk a kalapjukat, mert később már törni fognak. (Én ollót használok, szerintem azzal a legkényelmesebb. )




A szósz elkészítése:

  1. Az eperszószhoz turmixoljuk a gyümölcsöt, és a kétféle cukorral együtt felforraljuk, majd a kívánt sűrűségűre főzzük. 
  2. Ha levettük a tűzről, belekeverjük a likőrt, és lehűtjük. 

A krém elkészítése:

  1. A hideg tejszínt kemény habbá verjük, a zselatin fix-et fokozatosan keverjük hozzá. A vaníliás cukrot és a lekvárt beleforgatjuk a tejszínhabba. 
  2. Az eperkrémmel megtöltjük a fánkokat, meglocsolgatjuk a szósszal, végül rátesszük a fánkok kis kalapkáit. Porcukorral meghintve azonnal tálaljuk.








  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése