Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2014. november 23., vasárnap

Fahéjas-almás csigák



A közelben lévő pékségben rendszeresen lehet kapni hasonló almás csigákat. Amikor először megláttam, muszáj volt vennem belőle, mert első ránézésre beindult a nyálelválasztásom. Nagyok voltak, szépségesek, és olyan illatuk volt, de olyan... Érdekes, hogy ebben a pékségben még nem sikerült jó kenyeret vennem, és a kiflik, zsömlék is olyan kis nyomoroncok mindig, a péksütik viszont gyönyörűségesek, és isteni finomak. Hogy ezt hogy csinálják, nem tudom, talán valaki más készíti mindet. Egyszer kóstoltam náluk valami cukros kalácskát is, amit azóta sem láttam náluk, meg igazából máshol sem. Na, annak a kikísérletezése is tervben van még, a túrós-áfonyás rétesükről már szót sem ejtek. :-)
Ezt az almás csigát már sokadszor sütöm meg, már csak azért is, mert anyukám imádja. Nem tejesen olyan, mint amit a pékségben árulnak, de nagyon hasonló. A tészta könnyű, és sokáig puha marad, már amennyiben nem fogy el egy-két napon belül. ;-)
Aki szereti, mazsolát is tehet bele, én most kifelejtettem belőle.









Hozzávalók:

A tészta hozzávaló:

  • 40 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 4 dkg cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 15 dkg vaj
  • csipet só

A töltelék hozzávalói:

  • 6-7 db nagyobb alma 
  • 2 nagy ek fahéj
  • 12 dkg cukor
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 1 citrom leve
  • (mazsola ízlés szerint)







Elkészítés:

  1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk 2 dkg cukorral.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, belekeverjük a sót, az élesztőt, a tojások sárgáját, az olvasztott vajat és a maradék cukrot, majd puha tésztává gyúrjuk. Langyos helyen duplájára kelesztjük.
  3. Közben elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, magházukat kiemeljük és egy nagyobb lyukú sajtreszelőn lereszeljük. (Nem árt kicsit kicsavargatni, még akkor is épp elég nedvesség marad benne.) Hogy ne barnuljon meg, összekeverjük a citrom kicsavart levével. A kétféle cukrot összekeverjük a fahéjjal, majd a fahéjas cukrot beleforgatjuk az almába.
  4. A tésztát lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk, és szétterítjük rajta a tölteléket. A tésztát feltekerjük, majd kb. 3 cm vastag szeleteket vágunk belőlünk, és kivajazott tepsibe sorakoztatjuk őket. Hagyjunk ki közöttük egy pici helyet, mert még nőni fognak! A csigákat 20 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben, kb. 200 C fokon gőzölve sütjük. (Egy kis tűzálló tálkában tegyünk vizet a sütő aljába.)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése