Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2014. november 22., szombat

Fügés tótágas süti karamell szósszal :-)



Tótágas, mert úgy kell kiborítani a formából, és a talpából lesz majd a teteje. :-)
Nincs már saját fügefám, de az idén is el voltam látva friss fügével rendesen. Az őszi termés utolsó szemeit használtam fel ehhez a sütihez, mert máshoz már kevésnek találtam. Hasonló süteményt csináltam már almával, körtével, ananásszal is, fügével még nem, de határozottan jól működött. A füge nem túl leveses gyümölcs, ehhez meg direkt az a jó, bár ezek már elég érett példányok voltak. 
A tésztája picit vastagabbra sikerült, mint szerettem volna, mert a nagyobb tepsim épp el volt foglalva, de így is finom volt. Ezt enyhítendő összedobtam hozzá egy karamellmártást, ami amúgy is nagyon passzolt a füge ízéhez.
Gyanítom, hogy az idén már nem sokan jutnak fügéhez, de jól jöhet ez a recept még jövőre is. :-)






Hozzávalók:

A süteményhez:

1 kg füge
30 dkg vaj
5 tojás
30 dkg liszt
1 tk sütőpor
30 dkg cukor
1 ek vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj

A mártáshoz:

10 dkg cukor
2 dl meleg víz
2 dl tejszín








Elkészítés:

  1. A fügéket megtisztítjuk, szárukat levágjuk, majd hosszában félbevágjuk őket.
  2. Egy tepsit, vagy egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral. (Most nem kell kivajazni, lisztezni.) A forma alját kirakjuk a fügékkel. Ha félbevágott felüket fordítjuk lefelé, szebb lesz a süti, amikor majd kiborítjuk.
  3. A gyümölcsöt megszórjuk a fahéjjal elkevert vaníliás cukorral.
  4. Elkészítjük a tésztát. A vajat habosra keverjük a cukorral, belekeverjük a tojások sárgáját. Kimérjük a lisztet és belekeverjük a sütőport. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és a liszttel együtt a vajas masszához keverjük. (Én két adagban szoktam, úgy könnyebb simára keverni.)
  5. A tésztát szétterítjük a fügén, majd előmelegített sütőbe tesszük. 150 °C fokon tűpróbáig sütjük.
  6. Csak akkor borítjuk ki a formából, ha már teljesen kihűlt, és lehúzzuk róla a papírt.
  7. Elkészítjük a karamellmártást. A cukrot egy serpenyőben felolvasztjuk. (Ne kevergessük, így szép sima marad!) Ha felolvadt, a tűzről félrehúzva beleöntjük a meleg vizet, de nagyon óvatosan és kissé távolabb állva a tűzhelytől, mert fröcsögni fog. (Fortyog és tele lesz buborékkal, de ez csak pár másodpercig tart, nem kell berezelni. :-D) Méz sűrűségűre főzzük, aztán hozzáadjuk a tejszínt, és összeforraljuk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése