Ezt sikerült akkor kitalálnom, és ez is kedvező fogadtatásra talált nála (is), úgyhogy meg kell mondanom, nagy volt akkor a sikerélményem. A süti első alkalommal estefelé készült el, vacsoraidőben, és igazából másnapra szántam, de olyan finom illatok áradtak a konyha felől, amikor betettem a sütőbe, hogy már akkor ott téblábolt kis családom, és élénken érdeklődtek, mikor lehet ebből enni. Szinte forrón kezdtük meg, mert muszáj volt megkóstolni. A tetejére eredetileg tejszínhabot szántam, de így végül lemaradt róla. Viszont most már azt is tudjuk, hogy melegen és hidegen is finom. Másnap "kitalálódott" a pite tökös-csokoládés változata is csokiimádó lányom kívánságára. Nem nagyon tudtam eldönteni, melyik a finomabb. :-)
Azóta is elkészül nálunk ez a pite minden tökszezonban, anyukám rendszeresen rendeli ezt a diós változatot. Minden alkalommal el is határozom, hogy feldíszítem picit, és csinálok már róla tisztességes fotókat, de valahogy mindig elmarad. Mire eszembe jut, már csak itt-ott van belőle. Így most is ezekkel az ősrégi, nem túl jól sikerült képekkel illusztrálom. Akkoriban kattintgattam az első ételfotókat életemben, és nem sok fogalmam volt még a fényekről. Az is igaz persze, hogy hiába tudom már, milyen fény kellene, ha éppen olyan nincsen, mert tél van, mert korán sötétedik, mert villanyom van csak napfény helyett. Vagy éppenséggel úgy tűz a nap, hogy kiégeti a képen a színeket... Túl sok fény, túl kevés fény. Aki kaját fotóz, pontosan tudja, miről beszélek. Néha körbesétáltatom a tányért a lakásban, és sasolom, merre vándorol épp a napocska. Ritka hülye játék! :-D Ha olyankor látná valaki, mit művelek... :-)
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 1 tojás
- 50 dkg sütőtök (megsütve)
- 10 dkg cukor
- 2 dkg vaníliás cukor
- 2 + 2 ek méz
- 2 dl tejszín
- 3 tojás
- 1 dl dió
- 1 kk fahéj
- 1 kk gyömbér
Elkészítés:
- A tészta elkészítéséhez a vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a cukrot és a tojást, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
- Lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, és kibéleljük vele a piteformánkat úgy, hogy az oldalát is befedje a tészta. A peremnél kilógó részeket levágjuk, eligazgatjuk, a tésztát megszurkáljuk.
- A diót konyharuhába fogva összetörjük, majd összekeverjük 2 ek mézzel, és elsimítjuk a tésztán.
- Előmelegített sütőben 10 percig elősütjük.
- A töltelékhez a sült tököt villával összenyomkodjuk.
- A tojásokat habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, mézzel, ízesítjük a fahéjjal és gyömbérrel, majd hozzákeverjük a tökpürét.
- A tejszínt kemény habbá verjük, és ezt is óvatosan a tökmasszába forgatjuk.
- A tökkrémet a mézes-diós tésztára kanalazzuk, majd a
sütőbe visszatolva 30-40 perc alatt készre sütjük.
sütési hőfok: 140°C
sütési mód: hőlégkeveréses
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése