Nem
hiszem, hogy létezik elegánsabb sütitészta ennél. Omlós is,
ropogós is, mindennek a tetejébe pillekönnyű és szép. :-)
Az
elkészítése bonyolultnak tűnhet, de egyáltalán nem az, ha
néhány dologra odafigyelünk.
A
különlegessége, hogy sütés előtt ezt a tésztát megfőzzük.
Közben a lisztben lévő keményítő kioldódik, így sűrű,
nyúlós tésztát kapunk, szerkezete tehát megváltozik, nem lesz
lyukacsos, ahogy azt általában egy tésztától megszokhattuk. Amikor
a tojásokat egyenként belekeverjük, a tészta könnyűvé válik,
és apró hólyagok képződnek rajta.
Mire
is vigyázzunk készítés közben:
- Ehhez a tésztához mindig pontosan mérjük ki a hozzávalókat.
- A vizet ne forraljuk sokáig, mert ha elpárolog, a mennyisége már nem lesz megfelelő. Épp csak forrjon fel.
- A tojásokat mindig egyenként adjuk hozzá. Egyrészt azért, mert egyszerre nem fogjuk tudni beledolgozni, másrészt azért, mert nem biztos, hogy minden tojásra szükségünk lesz, ez a méretüktől is függ. Az is fontos, hogy mindig csak a kihűlt tésztához keverjük a tojásokat, különben elveszíthetik kötőképességüket.
- A kimért lisztet mindig egyszerre tegyük a vízbe, különben csomós lesz.
- Mindig használjunk sütőpapírt, és hagyjunk a halmok között megfelelő távolságot, a térfogatuk ugyanis két-háromszorosára is megnő majd.
- A sütőt jól melegítsük elő, és ne nyitogassuk az ajtaját mert ez a tészta kényes rá, könnyen összeesik. Hőlégkeverést ne használjunk!
- Még forrón vágjuk fel, mert később már törik.
- Ha megtöltöttük, lehetőleg azonnal tálaljuk, különben a tészta megszívja magát nedvességgel, és elveszíti ropogós állagát.
- Ha ízesíteni akarjuk, a tojások hozzáadása után, a legvégén adhatunk hozzá még cukrot, vagy a sós változathoz például pirospaprikát, borsot, más fűszereket, esetleg sajtot.
- Nem csak nyomózsákkal adagolhatjuk, kiskanállal is megformálhatjuk a gombóckákat.
- Jól fagyasztható tészta, alacsony zsírtartalma miatt akár egy évig is eláll. Felengedés után a szokásos módon dolgozhatunk vele. A kész süteményt is lefagyaszthatjuk, elég lesz tálalás előtt öt percre forró sütőbe tenni.
Az
alaptészta hozzávalói:
(12
db képviselőfánkhoz/35-40 db porfiterole-hoz elegendő)
- ¼ liter víz
- ½ mokkáskanál só
- 10 dkg vaj
- 15 dkg liszt
- 4 db tojás
Munkamenet:
- A hozzávalókat kimérjük.
- A vizet a sóval felforraljuk, beletesszük a vajat.
- Ha felolvadt a vaj, a lisztet is belekeverjük. Közepes lángon folyamatosan keverjük addig, míg a massza összeáll, és elválik az edény falától. Ezután kb. két percig forgassuk még az edényben!
- Töltsük át egy keverőtálba, és kicsit hagyjuk még hűlni. Ha már langyos, egyenként adjuk hozzá a tojásokat, és mindet jól dolgozzuk bele.
- A sütőlemezt béleljük ki sütőpapírral, vajazzuk, lisztezzük.
- A tésztát töltsük nyomózsákba, és aszerint, hogy mit készítünk, válasszuk ki a csillagcsövet. Fánkhoz nagy csillagcsövet válasszunk, és pingponglabda nagyságú rózsákat nyomjunk a sütőlemezre. 200 °C fokon, 20 percig süssük. Vágjuk fel, és hagyjuk kihűlni. Profiterole-hoz dió nagyságú rózsákat nyomjunk a lemezre, és kisebb fejet használjunk. 200 °C fokon 12-15 percig süssük. Lyukasszuk ki az aljukat a kinyomófejjel, és töltsük meg a krémmel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése