Azt hiszem, ez az a recept, ami minden sütögetős magyar háziasszony receptgyűjteményében benne van, de legalábbis van van valaki a rokonságban, akitől el tudja kérni, ha akarja. :-)
Én is beteszem hát a gyűjteményembe annál is inkább, mert minden évben asztalra kerül nálunk is. Mióta az eszemet tudom, anyukám minden karácsonykor megsütötte, az elmúlt néhány évben pedig már felváltva csináljuk, mikor, hogy jön ki épp a lépés. De nem maradhat ki, mert a hókifli neve, illata, szorosan összefügg nálam a karácsony hangulatával. Már ránézésből is olyan téli süti, meg praktikus is, mert előre el lehet készíteni. Direkt jó, ha egy héttel előbb már dobozban van, mert éppen megpuhul az ünnepre, és nem a rohanós finisben kell még ezzel is bajlódni.
Sütiügyben szeretek előre gondolkodni ilyenkor, szépen beosztom, melyiket hány nappal előbb kell összehoznom, hogy ne legyen kapkodás. A sós és édes kekszeket már két héttel előbb meg lehet sütni, szépen bedobozolni, aztán jöhetnek a diós és mákos hókiflik, lekváros linzerek, végül két nappal karácsony előtt a mézes-krémes, aminek éppen ennyi idő kell a hűtőben, hogy kellőképpen megpuhuljon. Nagyjából ez a menetrend nálam. Süthetnék kevesebbet is, beérnénk felével is, de egy része mindig ajándék. :-)
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg vaj (készülhet zsírral is, úgy még omlósabb lesz a tésztánk)
1 dl tej
3 dkg élesztő
50 dkg liszt
kb. 2 dl tejföl
1 ek cukor
csipet só
A diótöltelékhez:
25 dkg darált dió
25 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
kb. 2 dl tej
Kell még:
porcukor
Elkészítés:
- Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk a cukorral.
- A vajat habosra keverjük, hozzákeverjük a lisztet, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Ruganyos tésztát gyúrunk, majd fél órán át letakarva langyos helyen pihentetjük.
- Közben elkészíthetjük a tölteléket. A diót összekeverjük a cukorral, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet. (Csak annyit, hogy szép krémes legyen a töltelék.)
- A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és köröket szaggatunk belőle. (Az enyémek kb. 6 cm átmérőjű körök. Egy vékony szélű pohárral szaggatom őket, mert minden kiszúrómat vagy túl kicsinek, vagy nagynak találom ehhez, és még nem sikerül megtalálnom a megfelelőt. :-) )
- Minden korong közepébe egy-egy kiskanálnyi tölteléket teszünk. A korongokat félbe hajtjuk, a széleket jól összenyomkodjuk. A kifliket sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, majd előmelegített sütőben, 180 °C fokon, kb. 10-15 perc alatt megsütjük.
- Amint kisültek a kiflik, még forrón megforgatjuk őket porcukorban.
+ Ha mákos kifliket szeretnénk:
A máktöltelékhez:
25 dkg darált mák
25 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
kb. 2 dl tej (amennyit a mák felvesz)
1 marék beáztatott mazsola
Ebben az esetben a töltelék hozzávalóit összekeverjük, és egy lábasban összefőzzük.
Aki szeretne, tehet bele egy kevés sárgabaracklekvárt is. :-)
25 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
kb. 2 dl tej (amennyit a mák felvesz)
1 marék beáztatott mazsola
Ebben az esetben a töltelék hozzávalóit összekeverjük, és egy lábasban összefőzzük.
Aki szeretne, tehet bele egy kevés sárgabaracklekvárt is. :-)
Sütési idő: kb. 10-15 perc
Sütés módja: alul-felül
Sütés hőfoka: 180 °C
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése