Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2014. december 16., kedd

Kókuszos-cseresznyés linzertorta


A kókusszal van egy olyan érdekes se veled, se nélküled viszonyom. Kimondottan szeretem, de csak ritkán kívánom meg. Egy évben egyszer, talán néha még kétszer is eszembe jut, hogy kókusz is van a világon, és de jó lenne valami kókuszosat enni, kókuszillatot érezni, olyankor aztán jól bekajálok belőle, és aztán megint nem kell egy darabig. Viszont ha épp ott az ideje az újabb adagnak, akkor oda vagyok érte, meg vissza. :-))) Tudom, tudom. Hülyén hangzik, de így van. Talán van valami benne, amiből kell egy dózis, és aztán jól vagyok. Nem tudom, mi lehet az... Mindenesetre most épp adagolom magamnak. :-) 
Ezt a linzertortát néhány évvel ezelőtt találtam ki egy hasonló szakaszban. Csak szétnéztem mi van épp itthon, aztán ez sült ki belőle. Megszerettük, úgyhogy időnként megismétlem, csak kisebb adagban, mert a család létszáma csökkent azóta, és nem győzzük megenni az alábbi adagot. A linzertortáim közül ez az egyik kedvencem. :-)


Hozzávalók:
Tészta hozzávalói:
  • 24 dkg liszt
  • 5 púpozott ek kókuszreszelék
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 mk sütőpor
Töltelék hozzávalói:

  • 1 kis üveg cseresznyedzsem
  • 3 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 4 dl tejszín
  • 3 ek étkezési keményítő
  • 5 púpozott ek kókuszreszelék
  • 1 ek kókuszlikőr
  • 10 dkg vaj



Elkészítés:
  1. A sütőporos lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojást és a cukrot, a kókuszt, majd gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.
  2. A tésztát lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, és kibéleljük vele a torta-, vagy piteformánkat. Előmelegített sütőbe toljuk, és 5-6 percig vakon sütjük.
  3. Elkészítjük a kókuszkrémet. A tojást habosra keverjük a cukorral, belekeverjük az étkezési keményítőt, a tejszínt, végül beleforgatjuk a kókuszreszeléket. Kis lángon, folytonos keverés mellett besűrítjük. Ekkor levesszük a tűzről, és még forrón belekeverjük a vajat és a likőrt.
  4. A tésztát megkenjük a cseresznyedzsemmel, majd a krémet a tortára kanalazzuk. Visszatoljuk a forró sütőbe, és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Sütési hőfok: 160 °C fok
Sütési mód: hőlégkeveréses
Sütési idő: kb. 30 perc
Piteforma átmérője: kb. 28 cm
 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése