Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2014. december 6., szombat

Kolbászos-sajtos csigák



Ha már a csiga-bigáknál tartunk, jöjjenek sorban a kedvenceink. :-)
Az igazi magyaros házi szalámi és kolbász nálunk alapélelmiszer. Minimum annyira, mint a kenyér. Valami olyasmi, amit az idők folyamán piedesztálra emeltünk, dicshimnuszokat zengünk róla, és az életet enélkül elképzelhetetlennek tartjuk. Bizony! :-) Valami genetikai dolog lehet ez nálunk, mert már a nagyapám is így volt ezzel, és aztán a család sorban felcseperedő tagjai szintúgy odavoltak és vannak érte mind. Kell a túléléshez, legalábbis a miénkhez.  Egyébként meg is tudnám csinálni, ha lenne hozzá cuccosom, meg füstölőm, pontosan tudom, hogyan kell összerakni őkelmét. :-DD Valaha volt falusi leányzó lévén igyekeztem minden olyasmit megtanulni, ami ki tudja, hátha jól jön még egyszer az élet viharaiban. Persze sose jött jól, többre mentem volna valami modernebb tudománnyal, na de mindegy már. :-))) A lényeg, hogy kész szalámival is telepakolhatjuk a tésztát, de én sokszor disznóöléskor készítettem régen, mégpedig oly módon, hogy lenyúltam fél kilót a kolbászhusiból, és azt tekertem a csiguszokba. :-D Nem nagy kunszt házilag bekeverni, hiszen ez is csak darált hús fűszerezve, fokhagymásan. Szóval csak bátran, ki hogy szereti. Mindkét verzió finom, de nem egészen ugyanaz a végeredmény. Manapság nekem is be kell érnem a boltival, de nagyobb bajom sose legyen. :-)




Hozzávalók:

Tészta hozzávalói:
  • 40 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 2 dkg cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 15 dkg vaj

Töltelék hozzávalói:
  • 50 dkg kolbászhús
  • 30 dkg füstölt sajt
+ kb. 2 ek szezámmag és vaj a kenéshez





Elkészítése:

  1. Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, belekeverjük a sót, hozzáadjuk az élesztőt, a tojások sárgáját és az olvasztott vajat, majd puha tésztává gyúrjuk.
  3. Langyos helyen duplájára kelesztjük.
  4. A tésztát téglalappá nyújtjuk, szétkenjük rajta a kolbászhúst, megszórjuk a durvára reszelt füstölt sajttal, majd feltekerjük. Kb. 3 cm vastagságú szeleteket vágunk belőle, és kivajazott tepsibe sorakoztatjuk. Ne álljanak szorosan egymás mellett, mert még kelni fognak.
  5. A csigák oldalát és tetejét is megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk szezámmaggal, majd még 20 percig kelesztjük.
  6. 200°C fokra előmelegített sütőben sütjük.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 32 x 22 cm






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése