Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2014. december 19., péntek

Vaníliás cukorrudak



Nagyon szeretem a cukros kelt kalácsokat, ez valószínűleg a kürtős kalács iránti rajongásomból fakad. Ha meglátok valami hasonlót, már tudom, hogy nekem való lesz. Ezt épp Limaránál pillantottam meg, és másnap már sültek is a kis batyuk. Az egész család oda volt érte, pár nap múlva süthettem is a következő adagot. Kipróbáltam töltelékkel és anélkül is, ahogy az eredeti leírásban olvastam. Natúran is tényleg nagyon finom, különösen nagy bögre, forró kakaóval! :-)

A következő adagot már nem fahéjas cukorral burkoltam be, hanem vaníliás cukorral, mindkettővel isteni. A töltelékkel most nem sokat variáltam, egész egyszerűen főztem hozzá egy szimpla vaníliapudingot. A recepten nem változtattam semmit, úgy tökéletes, ahogy van.






Hozzávalók:

A tészta hozzávalói:

60 dkg liszt
1 tk só
3 ek cukor
1 tojás + 2 tojássárgája
3 dl langyos tej
6 dkg puha vaj
3 dkg élesztő

A töltelék hozzávalói:

vanília puding fél liter tejből

A tetejére:

kb. 2 ek vaj
kb. 5 ek kristálycukor
fahéj











Elkészítés:

  • A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  • A tészta hozzávalóit egy tálban alaposan összedolgozzuk, majd langyos helyen egy órán át pihentetjük.
  • 12 részre osztjuk, és a cipócskákat egyenként nyújtjuk ki téglalap alakúra.
  • A téglalapok egyik harmadát ujjnyi széles csíkokra vágjuk, másik végén pedig megtöltjük, és feltekerjük.
  • A kis töltött rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk, és konyharuhával letakarva még egy órán át kelesztjük.
  • Előmelegített sütőben sütjük, kb. 15 percig, 170 °C fokon.
  • Miközben sülnek, felolvasztunk két ek vajat, és a kész sütik tetejét még forrón megkenjük vele, végül meghempergetjük a fahéjas cukorban.

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése