Nagyon szeretem a cukros kelt
kalácsokat, ez valószínűleg a kürtős kalács iránti
rajongásomból fakad. Ha meglátok valami hasonlót, már tudom,
hogy nekem való lesz. Ezt épp Limaránál pillantottam meg, és
másnap már sültek is a kis batyuk. Az egész család oda volt
érte, pár nap múlva süthettem is a következő adagot.
Kipróbáltam töltelékkel és anélkül is, ahogy az eredeti
leírásban olvastam. Natúran is tényleg nagyon finom, különösen
nagy bögre, forró kakaóval! :-)
A következő adagot már nem fahéjas
cukorral burkoltam be, hanem vaníliás cukorral, mindkettővel
isteni. A töltelékkel most nem sokat variáltam, egész egyszerűen
főztem hozzá egy szimpla vaníliapudingot. A recepten nem
változtattam semmit, úgy tökéletes, ahogy van.
Hozzávalók:
A tészta
hozzávalói:
60 dkg liszt
1 tk só
3 ek cukor
1 tojás + 2 tojássárgája
3 dl langyos tej
6 dkg puha vaj
3 dkg élesztő
A töltelék
hozzávalói:
vanília puding fél liter tejből
A tetejére:
kb. 2 ek vaj
kb. 5 ek kristálycukor
fahéj
Elkészítés:
- A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- A tészta hozzávalóit egy tálban alaposan összedolgozzuk, majd langyos helyen egy órán át pihentetjük.
- 12 részre osztjuk, és a cipócskákat egyenként nyújtjuk ki téglalap alakúra.
- A téglalapok egyik harmadát ujjnyi széles csíkokra vágjuk, másik végén pedig megtöltjük, és feltekerjük.
- A kis töltött rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk, és konyharuhával letakarva még egy órán át kelesztjük.
- Előmelegített sütőben sütjük, kb. 15 percig, 170 °C fokon.
- Miközben sülnek, felolvasztunk két ek vajat, és a kész sütik tetejét még forrón megkenjük vele, végül meghempergetjük a fahéjas cukorban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése