Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2014. december 4., csütörtök

Zöldfűszeres-sajtos csigák



Sok-sok évvel ezelőtt ez a sajtos csiga volt életem első kelt tésztája. Azóta is benne van nálunk a családi receptkönyvben, olyan, mint a töltött káposzta, vagy a csokitorta, minden évben többször is megsütöm. A tészta régi családi recept nagyitól, a töltelék pedig saját találmány.
Ha vendég jön, és nincs kedvem pogácsával bajlódni, ezt készítem el helyette, mert ezt előre össze tudom állítani. Csak bepakolom a tepsibe, és akkor teszem sütőbe, amikor akarom. Kipróbáltam azt is, hogy éjszakára hűtőbe tettem, és másnap sütöttem csak ki, hogy friss legyen, szépen megkelt úgy is. Útravalónak is tökéletes, ha egész nap lótok-futok, vagy utazom, szendvics helyett sokszor ilyet viszek magammal. Vehetnék valami hasonlót a pékségben is, de jobban szeretek olyasmit enni, amiben tudom, hogy mi van. Ha épp uncsi a sajt, inkább a töltelékkel variálok egy kicsit.
Azért is nagyon szeretem, mert ez a tészta napokig egészen puha és könnyű marad.





Hozzávalók:

A tészta hozzávalói:

40 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 tk só
2,5 dl langyos tej
2 dkg cukor
2 tojássárgája
15 dkg vaj

A sajtkrém hozzávalói:

40 dkg tejszínes krémsajt (mascarpone, vagy tömlősajt)
20 dkg trappista
2-3 gerezd fokhagyma
tárkony
oregánó
bazsalikom
petrezselyemzöld
só (előfordulhat, hogy önmagában is elég sós a sajt)
fehér bors

Kell még:

szezámmag
kb. 5 dkg vaj




Elkészítés:

  1. Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, belekeverjük a sót, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját és az olvasztott vajat, majd puha tésztává gyúrjuk.
  3. Langyos helyen duplájára kelesztjük.
  4. A krémsajtot összekeverjük a fűszerekkel és az összezúzott fokhagymával.
  5. A tésztát fél ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk, elkenjük rajta a sajtkrémet, megszórjuk a reszelt sajttal, majd feltekerjük. Kb. 3 cm vastagságú szeleteket vágunk belőle, és kivajazott tepsibe sorakoztatjuk. Ne álljanak szorosan egymás mellett, mert még kelni fognak!
  6. A csigák oldalát és tetejét is megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk szezámmaggal, majd még 20 percig kelesztjük.
  7. 200 °C fokra előmelegített sütőben sütjük.



sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 32 x 22 cm











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése