Sok éven át mindig azt gondoltam,
pizzát sütni valami különösen körülményes dolog. Azt is
gondoltam, hogy különleges szaktudást igényel, vagy extra
felszerelést. Meg olyan szamárságokat, hogy az csak kemencében az
igazi, és otthon előállítani talán nem is lehet. Egyszóval nem
hittem, hogy valaha is nekiállok otthon pizzát sütni. Igaz, ezek a
gondolatok még akkoriban fogantak, amikor a kelt tészta készítése félelemmel vegyes csodálattal töltött el. Amikor azonban az ember
lánya háziasszonnyá érik, hirtelen képesnek érzi magát hogy
belevágjon addig lehetetlennek tűnő vállalkozásba is, csak hogy
minden földi jóval megetethesse kis családját. :-) Így indultam hát el a kelt tészta
készítésének rögös útján, de ez egy másik történet.
Mindenesetre a boldog végkifejlet az, hogy ma már bármilyen
tésztának nekiállok, amit keleszteni, gyúrni, nyújtani, keverni,
dögönyözni, tekerni, csavarni kell, azaz jöhet már a pizza is.
A pizza egyébként nem tartozott a
családtagok közös kedvencei közé, a lányom viszont imádja, és
sajnos én is szeretem. Anyukám hetven éves koráig nem evett
pizzát, de mindjárt az első kóstolásnál eltűnt arcáról a
gyanakvó pillantás, és azóta is bármikor szívesen falatozik
belőle ő is. Arról nem is beszélve, hogy igazi vendégváró
fogás ez, már csak azért is, mert a feltét szabadon variálható.
Az elkészítése pedig tényleg nem bonyolult, és egyáltalán nem
kell hozzá semmi extra. Jaaa, és kemence nélkül is nagyon finom
lesz! :-)
Ebből az adagból három db, kb. 25 cm
átmérőjű pizza lesz. Természetesen szögletes tepsiben ugyanúgy
megsüthejük, ha éppen csak olyan van kéznél.
Magyaros pizza |
A pizzatészta:
50 dkg liszt
3 dkg friss élesztő
3 dl langyos víz
1 csapott evőkanál cukor
1 ek só
1 ek oregánó
5 dkg mangalicazsír (vagy 2 ek
olivaolaj)
A tészta elkészítése:
- Az élesztőt langyos vízben a cukorral felfuttatjuk.
- A lisztet egy keverőtálba mérjük, közepébe mélyedést vájunk, és beleöntjük az élesztős masszát, összedolgozzuk.
- Egy deszkán alaposan összegyúrjuk, míg a tészta puha nem lesz. Cipót formázunk belőle, és letakarva, meleg helyen, fél órát kelesztjük.
- Hozzáadjuk a sót, az oregánót, a mangalicazsírt, és alaposan összedolgozzuk. Nyugodtan oda lehet csapkodni időnként a lisztezett deszkához gyúrás közben, ez a tészta azt is szereti, ha rajta vezetjük le a feszültséget.:-D
- Kézzel nyújtjuk ki akkorára, amekkorára szeretnénk, beletesszük a pizzaformába/ tepsibe, megkenjük a szósszal, rápakoljuk a feltétet, és előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 200 °C fokon 15-20 percig sütjük.
Egyéb trükkök:
- Melegítsük elő jól a sütőnket, mert a pizza akkor a legfinomabb, ha jó forró sütőben sül.
- A tészta alkotóelemei – mint minden kelt tésztánál – legyenek szobahőmérsékletűek, azaz langyosak.
- Dolgozzuk ki jól a tésztát, hogy az élesztő kellőképpen kifejthesse a hatását, és szép magas, levegős, könnyű tésztát kapjunk.
- Aki olyan szerencsés, hogy van kenyérsütőgépe, természetesen abban is bedagaszthatja a tésztát. A keverőtál aljába kerüljenek a nedves, a tetejére pedig a száraz hozzávalók, legfelülre, középre tegyük az elmorzsolt élesztőt.
Magyaros pizza |
Pizzaszósz:
2-3 db paradicsom
kb. 35 dkg sűrített paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 csapott evőkanál cukor
pici zsiradék (olívaolaj)
Fűszerekből 1-1- csipet ízlés
szerint:
- bazsalikom
- oregánó
- chili
- pirospaprika
- kakukkfű
- csipet só
- bors
Elkészítés:
- A zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a szintén apróra vágott, lebőrözött paradicsomot, megdinszteljük.
- Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, a fűszereket, belenyomjuk a fokhagymagerezdeket, és felforraljuk.
- A legvégén hozzákeverjük a cukrot. (Ízléstől függ, ki mennyire szereti édesen a paradicsomszószt.)
Magyaros pizza |
![]() |
Hawaii pizza, a kedvencem :-) |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése