Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2015. január 30., péntek

Csilis-paradicsomos sertésragu




Ez tipikusan egy olyan étel, amit ezer éve készítek, mégis töretlenül imádjuk. Még gimis éveim alatt kezdtem el kísérletezni vele, míg mára elnyerte végső formáját. 
Ha lenne benne gomba, bátran nevezhetném milánói mártásnak is, de nálunk senki nincs oda túlzottan érte, úgyhogy én kihagyom. Nem rontja el egyébként, szóval aki szereti, csak tegyen bele bátran gombát is. :-)
Én jó fűszeresre készítem, mint általában mindent, ezért szándékosan nem is írtam mennyiségeket, mindenki adagolja a fűszereket ízlés szerint. ;-)










Hozzávalók:

  • 1 kg darált sertéscomb
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 1 kis fej fokhagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 6-8 fej paradicsom
  • 2 kis üveg sűrített paradicsom (2 x 360g)
  • 2 ek mangalicazsír
  • 3 dl zöldségleves alaplé
  • őrölt bors
  • őrölt pirospaprika
  • őrölt csili
  • oregánó
  • bazsalikom
  • füstölt sajt
  • 2 csapott ek cukor
  • 0.5 kg főtt tészta 








Elkészítés:


  1. A megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk, megpirítjuk a zsíron.
  2. Rátesszük a darált húst, megpirítjuk, majd hozzáöntjük az alaplevet. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, az apróra kockázott zöldpaprikát és paradicsomot.(A paradicsomokat előtte forrázzuk le, és húzzuk le a héjukat!)
  3. Hozzáadjuk a többi fűszert is, az oregánót, a bazsalikomot, és az őrölt csilit.
  4. Amikor a hús megpuhult, hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, és cukorral ízesítjük ízlés szerint. (Én sosem készítem savanyúra ezt a szószt, üvegenként 1-1 kanál cukrot teszek hozzá.)
  5. A tésztát sós vízben megfőzzük. (Természetesen házi tésztával az igazi. ;-) )
  6. Tálaláskor megszórjuk reszelt füstölt sajttal.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése