Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2015. január 17., szombat

Fügés-mogyorós sütemény

Majdnem diós mágnás, de mégsem. :-)
Néhány éve született, amikor diós mágnást akartam sütni, de nem volt elég dióm ledarálva. Volt viszont mogyoróm, és mivel éppen nem volt kedvem előbányászni a diódarálómat a kamrából, úgy gondoltam, megsütöm mogyival. És ha már lúd, legyen kövér, kajszilekvár helyett kipróbáltam a frissen eltett fűszeres fügelekvárommal, ami tele volt olyan ízekkel, mint fahéj, szegfűszeg, ánizs és gyömbér. Már az illata is megér egy misét. :-) Érdemes kipróbálni, mert a végeredmény egy egészen más ízű sütemény, mint amit megszoktunk. Éljenek a kísérletek! ;-)




Hozzávalók:
A tésztához:
  • 32 dkg liszt
  • 18 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 tojás
Töltelékhez:
  • 3 db tojás
  • 15-20 dkg cukor ízlés szerint
  • 20 dkg darált mogyoró
  • 6 dkg darált dió
  • 1 kis üveg fügelekvár



Elkészítés:

  1. A lisztet elkeverjük a sütőporral.
  2. A margarint kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojást, a citrom levét és lereszelt héját, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet.
  3. A tészta kétharmad részét lisztezett deszkán tepsi méretűre kinyújtjuk, nyújtófa segítségével a tepsibe terítjük.
  4. A tésztát megkenjük a fügelekvárral.
  5. Elkészítjük a tölteléket. A tojások sárgáját jól kikeverjük a cukorral, hozzákeverjük a diót, a mogyorót. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és ezt is a mogyorós masszába forgatjuk.
  6. A masszát elterítjük a fügelekváros tésztán, majd a tészta megmaradt egyharmad részéből rácsokat formálunk a tetejére.
  7. Előmelegített sütőben, kb. 20-25 percig sütjük.

sütési hőfok: 175 °C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 23x33 cm







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése