Majdnem diós mágnás, de mégsem. :-)
Néhány éve született, amikor diós mágnást akartam sütni, de nem volt elég dióm ledarálva. Volt viszont mogyoróm, és mivel éppen nem volt kedvem előbányászni a diódarálómat a kamrából, úgy gondoltam, megsütöm mogyival. És ha már lúd, legyen kövér, kajszilekvár helyett kipróbáltam a frissen eltett fűszeres fügelekvárommal, ami tele volt olyan ízekkel, mint fahéj, szegfűszeg, ánizs és gyömbér. Már az illata is megér egy misét. :-) Érdemes kipróbálni, mert a végeredmény egy egészen más ízű sütemény, mint amit megszoktunk. Éljenek a kísérletek! ;-)
Néhány éve született, amikor diós mágnást akartam sütni, de nem volt elég dióm ledarálva. Volt viszont mogyoróm, és mivel éppen nem volt kedvem előbányászni a diódarálómat a kamrából, úgy gondoltam, megsütöm mogyival. És ha már lúd, legyen kövér, kajszilekvár helyett kipróbáltam a frissen eltett fűszeres fügelekvárommal, ami tele volt olyan ízekkel, mint fahéj, szegfűszeg, ánizs és gyömbér. Már az illata is megér egy misét. :-) Érdemes kipróbálni, mert a végeredmény egy egészen más ízű sütemény, mint amit megszoktunk. Éljenek a kísérletek! ;-)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 32 dkg liszt
- 18 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- fél csomag sütőpor
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 tojás
Töltelékhez:
- 3 db tojás
- 15-20 dkg cukor ízlés szerint
- 20 dkg darált mogyoró
- 6 dkg darált dió
- 1 kis üveg fügelekvár
Elkészítés:
- A lisztet elkeverjük a sütőporral.
- A margarint kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojást, a citrom levét és lereszelt héját, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet.
- A tészta kétharmad részét lisztezett deszkán tepsi méretűre kinyújtjuk, nyújtófa segítségével a tepsibe terítjük.
- A tésztát megkenjük a fügelekvárral.
- Elkészítjük a tölteléket. A tojások sárgáját jól kikeverjük a cukorral, hozzákeverjük a diót, a mogyorót. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és ezt is a mogyorós masszába forgatjuk.
- A masszát elterítjük a fügelekváros tésztán, majd a tészta megmaradt egyharmad részéből rácsokat formálunk a tetejére.
- Előmelegített sütőben, kb. 20-25 percig sütjük.
sütési
hőfok: 175 °C
sütési
mód: alul-felül sütés
tepsi
mérete: 23x33 cm
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése