Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2015. január 16., péntek

Diós mágnás sütemény



Régi családi receptünk ez a süti, időnként dió helyett mákkal is sütögetjük. Mindkét változatot nagyon szeretjük, de baráti körben is népszerű. Nem is tudom, hányszor kérték el tőlem a receptet az elmúlt években, úgyhogy itt a helye. 








Hozzávalók:

A tészta hozzávalói:

40 dkg liszt
10 dkg vaj
10 dkg cukor
1 db tojás
1-2 citrom reszelt héja és leve (mérettől függően)
1 csomag sütőpor

A töltelék hozzávalói:

30 dkg dió
25 dkg cukor
2 dkg vaníliás cukor
3 db tojás
kajszilekvár








Elkészítés:

  1. A sütőporos lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a citrom levét és héját, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.
  2. A tészta 1/3-át félretesszük, kétharmadát kinyújtjuk, és a tepsibe terítjük. (Én a legtöbbször a tepsiben szoktam kinyújtani egy pohárral, mert elég vékony tészta lesz, és nem bonyolítom túl a dolgot.:-))
  3. A tésztát megkenjük a lekvárral.
  4. Elkészítjük a diótölteléket. A tojások sárgáját jól kikeverjük a cukorral, hozzákeverjük a diót és a vaníliás cukrot. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és a diós masszába forgatjuk.
  5. A krémet elterítjük a lekváros tésztán, és a megmaradt tésztából rácsokat formázunk a tetejére.
  6. Előmelegített sütőben, kb. 150 °C fokon, 20-25 perc alatt készre sütjük.

Tepsi mérete: 30 x 40









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése