Régóta
tudom már, hogy a sütőtök és a dió jó barátok, bátran
párosítottam hát őket össze
sokadszor is. Gondoltam, ha már sült tök van a háznál, kipróbálok megint valami újat is belőle. Hát ezt találtam ki. :-)
A hatalmas tökből,
amit megsütöttem, egy nagy kupac tökgolyó is készült, és még
így is bőven maradt néhány nagy szelet sült tök anyának is,
aki nagyon szereti csak úgy kikanalazni a héjából. Én önmagában
még mindig nem szeretem, így sütibe csempészve viszont simán megeszem. Sőt, úgy tűnik, bárkivel vígan megetetem, nem "tökölök". :-D
Hozzávalók:
A piskóta hozzávalói:
6
tojás
14
dkg liszt
12
dkg cukor
2
dl sült tök
csipet
fahéj
1
mk sütőpor
A krém hozzávalói:
fél
liter tej
10
dkg liszt
5
dkg cukor
1
tojás
10
dkg darált dió
20
dkg vaj
20
dkg cukor
2 ek rum
Elkészítés:
- A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sült tök villával szétnyomkodott húsát.
- Kimérjük a lisztet, hozzákeverjük a sütőport és a fahéjat.
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a liszttel együtt a cukros tojásmasszába forgatjuk.
- A tésztát kivajazott, kilisztezett, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
- A krémhez a tojást habosra keverjük az 5 dkg cukorral, kanalanként hozzákeverjük a lisztet, végül apránként addig hígítgatjuk a tejjel, míg önthető krémet nem kapunk.
- A maradék tejet felforraljuk, és a tűzről félrehúzva folyamatosan kevergetve beleöntjük a tojásos masszát. Visszatesszük a tűzre, és folytonos keverés mellett összeforraljuk. Elég, ha egyet rottyan. A krémet kihűtjük.
- A vajat habosra keverjük a 20 dkg cukorral, és a már kihűlt pudinggal összedolgozzuk. Végül belekeverjük a diót és a rumot.
- A krémet a kihűlt piskótára kenjük, és dióval díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése