Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2015. január 10., szombat

Sütőtökös-diós krémes




Régóta tudom már, hogy a sütőtök és a dió jó barátok, bátran párosítottam hát őket össze 
sokadszor is. Gondoltam, ha már sült tök van a háznál, kipróbálok megint valami újat is belőle. Hát ezt találtam ki. :-)
A hatalmas tökből, amit megsütöttem, egy nagy kupac tökgolyó is készült, és még így is bőven maradt néhány nagy szelet sült tök anyának is, aki nagyon szereti csak úgy kikanalazni a héjából. Én önmagában még mindig nem szeretem, így sütibe csempészve viszont simán megeszem. Sőt, úgy tűnik, bárkivel vígan megetetem, nem "tökölök". :-D




Hozzávalók:

A piskóta hozzávalói:

6 tojás
14 dkg liszt
12 dkg cukor
2 dl sült tök
csipet fahéj
1 mk sütőpor

A krém hozzávalói:

fél liter tej
10 dkg liszt
5 dkg cukor
1 tojás
10 dkg darált dió
20 dkg vaj
20 dkg cukor
2 ek rum




Elkészítés:
  1. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sült tök villával szétnyomkodott húsát.
  2. Kimérjük a lisztet, hozzákeverjük a sütőport és a fahéjat.
  3. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a liszttel együtt a cukros tojásmasszába forgatjuk.
  4. A tésztát kivajazott, kilisztezett, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
  5. A krémhez a tojást habosra keverjük az 5 dkg cukorral, kanalanként hozzákeverjük a lisztet, végül apránként addig hígítgatjuk a tejjel, míg önthető krémet nem kapunk.
  6. A maradék tejet felforraljuk, és a tűzről félrehúzva folyamatosan kevergetve beleöntjük a tojásos masszát. Visszatesszük a tűzre, és folytonos keverés mellett összeforraljuk. Elég, ha egyet rottyan. A krémet kihűtjük.
  7. A vajat habosra keverjük a 20 dkg cukorral, és a már kihűlt pudinggal összedolgozzuk. Végül belekeverjük a diót és a rumot.
  8. A krémet a kihűlt piskótára kenjük, és dióval díszítjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése