A receptet újságból
ollóztam még évekkel ezelőtt, azóta sokszor megsütöttem már,
ha valami édes kekszféleségre fájt a fogunk.
A legelső adag úgy
párolgott el, amilyen ütemben kivettem a sütőből! :-D Úgy
ráugrottunk, hogy rögtön kezdhettem is a következő adagot.
Szóval mindjárt népszerű lett nálunk. Ez is, mint a többi
hasonló linzeres aprósüti sokáig eláll jól záródó dobozban,
már ha megéri azt a hosszú időt, de nálunk nem szokta. :-D
Szépen becsomagolva
fincsi ajándék lehet. Igaz, épp túl vagyunk a karácsonyi
sütögetésen, de hát más ünnep is van a világon. :-)
Hozzávalók:
10 dkg mazsola + 1 dl
narancslé
10 dkg aszalt gyümölcs
(vegyesen)
5 dkg marcipán
25 dkg vaj
10 dkg cukor
1 tojás + 1 tojás a
kenéshez
35 dkg liszt
1 tk vaníliakivonat/ 1
zacskó vaníliás cukor
A díszítéshez:
fahéjas-vaníliás cukor
Elkészítés:
- Az aszalt gyümölcsöt apróra vágjuk, a mazsolát narancslébe áztatjuk.
- A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a vaníliát, végül a mazsolát és a gyümölcsöt. Gyors mozdulatokkal puha tésztát gyúrunk.
- A tésztából hosszú rudakat formálunk, 10-10 cm-es darabokra vágjuk őket, majd két-két darabot összesodrunk. (Ha túl puhának találnánk a tésztát, ne kezdjük el lisztezni, mert betonkeménnyé válik, inkább tegyük folpack-ba, és pihentessük hűtőben fél órát, utána újra tudunk dolgozni vele.)
- A kalácskákat sütőpapíros tepsibe pakoljuk, tetejüket megkenjük felvert tojással, és tetszés szerint megszórjuk fahéjas, vagy vaníliás cukorral. Esetleg apróra vágott kandírozott gyümölccsel is díszíthetjük, vagy színes cukorkával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése