Sokan lakodalmas sütiként
gondolnak rá, nálunk amolyan téli sütemény.
Jó választás, ha előre
kell dolgoznunk, mert egy-két hétig vígan eláll egy jól záródó
dobozban, sőt, kell is neki egy kis idő, míg igazán megpuhul a
tészta a lekvártól.
Nagyikám néha diókrémmel
töltötte meg őket, amivel szintén nagyon finom, de akkor nem
tárolhatjuk olyan sokáig a benne lévő tej miatt.
Én gyakran variálok
nagyi régi, jól bevált receptjével ha új ízekre vágyom,
úgyhogy rögtön mutatok két változatot is. Az első az ő
alapreceptje, a második az én kókuszosom, amit szintén nagyon
szeretünk. Szerintem érdemes kísérletezni vele. :-)
Természetesen ugyanúgy
készül mindkettő, csak más hozzávalókkal. :-)
Alaprecept:
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
25 dkg cukor
2 db tojás
2 ek tejföl (esetleg tej)
2 dkg vaníliás cukor
+
egy kis üveg
sárgabaracklekvár (mindig a házi a legfinomabb ;-) )
Elkészítés:
- A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a tejfölt, végül tojásokat. (Minden hozzávalót alaposan keverjünk el, mielőtt a következőt hozzáadagolnánk.) A tésztából kis cipót formázunk, és folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
- Pihentetés után a tésztát kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk. (Ügyeljünk rá, hogy minden talpacskához tartozzon karika is! :-) ) A linzerkarikákat megkenjük felvert tojásfehérjével, és megszórjuk vaníliás cukorral.
- A korongokat sütőpapíros sütőlemezen sütjük előmelegített sütőben, 180 °C fokon, kb. 5-7 percig. (Figyeljünk rá, hogy ne pirítsuk meg őket, nagyon gyorsan sülnek!)
- Ha a linzerek kihűltek, összeragaszthatjuk őket a lekvárral.
Kókuszos linzer:
Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg kókuszliszt
20 dkg kókuszreszelék
25 dkg vaj
25 dkg cukor
2 db tojás
2 ek tejföl/tej
2 ek kókuszlikőr
+
1 kis üveg lime lekvár
(citrommal is finom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése