Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2015. január 22., csütörtök

Tealinzer kétszer




Sokan lakodalmas sütiként gondolnak rá, nálunk amolyan téli sütemény.
Jó választás, ha előre kell dolgoznunk, mert egy-két hétig vígan eláll egy jól záródó dobozban, sőt, kell is neki egy kis idő, míg igazán megpuhul a tészta a lekvártól.
Nagyikám néha diókrémmel töltötte meg őket, amivel szintén nagyon finom, de akkor nem tárolhatjuk olyan sokáig a benne lévő tej miatt.
Én gyakran variálok nagyi régi, jól bevált receptjével ha új ízekre vágyom, úgyhogy rögtön mutatok két változatot is. Az első az ő alapreceptje, a második az én kókuszosom, amit szintén nagyon szeretünk. Szerintem érdemes kísérletezni vele. :-)
Természetesen ugyanúgy készül mindkettő, csak más hozzávalókkal. :-)




Alaprecept:

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg vaj
25 dkg cukor
2 db tojás
2 ek tejföl (esetleg tej)
2 dkg vaníliás cukor
+
egy kis üveg sárgabaracklekvár (mindig a házi a legfinomabb ;-) )





Elkészítés:
  1. A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a tejfölt, végül tojásokat. (Minden hozzávalót alaposan keverjünk el, mielőtt a következőt hozzáadagolnánk.) A tésztából kis cipót formázunk, és folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
  2. Pihentetés után a tésztát kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk. (Ügyeljünk rá, hogy minden talpacskához tartozzon karika is! :-) ) A linzerkarikákat megkenjük felvert tojásfehérjével, és megszórjuk vaníliás cukorral.
  3. A korongokat sütőpapíros sütőlemezen sütjük előmelegített sütőben, 180 °C fokon, kb. 5-7 percig. (Figyeljünk rá, hogy ne pirítsuk meg őket, nagyon gyorsan sülnek!)
  4. Ha a linzerek kihűltek, összeragaszthatjuk őket a lekvárral.




Kókuszos linzer:

Hozzávalók:

20 dkg liszt
10 dkg kókuszliszt
20 dkg kókuszreszelék
25 dkg vaj
25 dkg cukor
2 db tojás
2 ek tejföl/tej
2 ek kókuszlikőr
+
1 kis üveg lime lekvár (citrommal is finom)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése