Ha meg kéne neveznem egy
olyan családi sütit, amit legtöbbször ettünk, hát egész
biztos, hogy ez a fura nevű lenne az.
Anyukám ősrégi
receptje, már gyerekkoromban is imádtuk mindannyian. A külseje
megtévesztő, mert amilyen egyszerűen fest, olyan finom. Eredetileg
csokimáz is lenne a tetején, ki is próbáltuk, de csak egyszer,
aztán rögtön el is hagytuk a csokit, úgy éreztük, az már csak
ront rajta. Még Fanni sem hiányolja róla, pedig szerinte mindenbe
kell csoki a világon! :-D Aki szeretne, persze tehet rá, de én túl
karakteresnek éreztem, elnyomja a finom, vaníliás aromát. Ha
vendég jön, azért megszórom egy kis vaníliás porcukorral, hogy valamivel elegánsabb legyen. :-)
Hozzávalók:
A tészta hozzávalói:
45 dkg liszt
25 dkg vaj
10 dkg cukor
1 tojássárgája
fél csomag sütőpor
1 kis pohár tejföl
A krém hozzávalói:
fél liter tej
5 ek liszt
3 ek cukor
+
25 dkg vaj
25 dkg cukor
+
2 ek vaníliás
cukor
2 ek
cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
A tészta
elkészítése:
- A tészta hozzávalóit összedolgozzuk. Lágy, puha tésztát kell kapnunk. Hat egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kb. 20 x 30 cm-es téglalappá nyújtjuk.
- Egy hasonló méretű tepsi vajjal megkent hátulján sütjük ki a lapokat előmelegített sütőben, kb. 160 °C fokon. A sütési idő sütőtől függ, de nagyjából 5-7 perc alatt megsülnek a lapok. Míg sül az egyik, nyújthatjuk a következőt.
A krém elkészítése:
- A lisztet összekeverjük a 3 evőkanál cukorral, és apránként adagolva hozzá a tejet, felhígítjuk. Önthető masszára lesz szükségünk.
- A maradék tejet felforraljuk, majd a tűzről félrehúzva vékony sugárban hozzáöntjük a lisztes masszát, közben folyamatosan kevergetjük. Visszatesszük a tűzre, és folytonos keverés mellett besűrítjük. (Épp csak forrjon fel.) Mielőtt tovább dolgoznánk a masszával, kihűtjük.
- A vajat habosra keverjük a cukorral, és összekeverjük a már kihűlt pudinggal.
- A krémet elfelezzük. Egyik felébe beleszitáljuk a kakaóport, másik felébe pedig belekeverjük a vaníliás cukrot.
Összeállítás:
Az egyik lapot
megkenjük a kakaós krém felével, erre kerül a középsó lap,
amit a vaníliás krém felével vonunk be, majd ráhelyezzük a
harmadik lapot.
Ezt a műveletet
ismételjük meg a másik három lappal is, ily módon két tálca incsi-fincsi süteményünk lesz majd. :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése