Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2015. január 11., vasárnap

Simi lepény



Ha meg kéne neveznem egy olyan családi sütit, amit legtöbbször ettünk, hát egész biztos, hogy ez a fura nevű lenne az.
Anyukám ősrégi receptje, már gyerekkoromban is imádtuk mindannyian. A külseje megtévesztő, mert amilyen egyszerűen fest, olyan finom. Eredetileg csokimáz is lenne a tetején, ki is próbáltuk, de csak egyszer, aztán rögtön el is hagytuk a csokit, úgy éreztük, az már csak ront rajta. Még Fanni sem hiányolja róla, pedig szerinte mindenbe kell csoki a világon! :-D Aki szeretne, persze tehet rá, de én túl karakteresnek éreztem, elnyomja a finom, vaníliás aromát. Ha vendég jön, azért megszórom egy kis vaníliás porcukorral, hogy valamivel elegánsabb legyen. :-)




Hozzávalók:

A tészta hozzávalói:

45 dkg liszt
25 dkg vaj
10 dkg cukor
1 tojássárgája
fél csomag sütőpor
1 kis pohár tejföl

A krém hozzávalói:

fél liter tej
5 ek liszt
3 ek cukor
+
25 dkg vaj
25 dkg cukor
+
2 ek vaníliás cukor
2 ek cukrozatlan kakaópor


Elkészítés:

A tészta elkészítése:
  1. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk. Lágy, puha tésztát kell kapnunk. Hat egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kb. 20 x 30 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  2. Egy hasonló méretű tepsi vajjal megkent hátulján sütjük ki a lapokat előmelegített sütőben, kb. 160 °C fokon. A sütési idő sütőtől függ, de nagyjából 5-7 perc alatt megsülnek a lapok. Míg sül az egyik, nyújthatjuk a következőt.

A krém elkészítése:
  1. A lisztet összekeverjük a 3 evőkanál cukorral, és apránként adagolva hozzá a tejet, felhígítjuk. Önthető masszára lesz szükségünk.
  2. A maradék tejet felforraljuk, majd a tűzről félrehúzva vékony sugárban hozzáöntjük a lisztes masszát, közben folyamatosan kevergetjük. Visszatesszük a tűzre, és folytonos keverés mellett besűrítjük. (Épp csak forrjon fel.) Mielőtt tovább dolgoznánk a masszával, kihűtjük.
  3. A vajat habosra keverjük a cukorral, és összekeverjük a már kihűlt pudinggal.
  4. A krémet elfelezzük. Egyik felébe beleszitáljuk a kakaóport, másik felébe pedig belekeverjük a vaníliás cukrot.

Összeállítás:

Az egyik lapot megkenjük a kakaós krém felével, erre kerül a középsó lap, amit a vaníliás krém felével vonunk be, majd ráhelyezzük a harmadik lapot.
Ezt a műveletet ismételjük meg a másik három lappal is, ily módon két tálca incsi-fincsi süteményünk lesz majd. :-)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése