Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2015. január 9., péntek

Madártej tortácskák



Ez a süti néhány évvel ezelőtt került be a családi kedvencek közé. Vendégségben, egy ballagási ebéden kóstoltam először. Már ránézésre is nagyon tetszett, olyan lágy, finom színei voltak, szinte kínálta magát. Az íze pont olyan volt, mint a látvány, nem tolakodó, egyszerűen csak könnyű, puha, lágyan krémes, és finoman vaníliás. Elkértem hát a receptet, nemsokára meg is sütöttem, és mindenki szívébe finoman be is lopta magát azonnal. 
Forgatókönyv szerint pici kockákra kell szeletelni, szerintem úgy is mutatós, akkor a legszebb, ha egyforma vastag a három réteg. 
A képen látható mini torták hirtelen felindulásból készültek, amikor egy vendégem egy alkalommal azon poénkodott, hogy neki ne szögletesre, hanem kerekre vágjam a sütit. :-) Épp a konyhapulton, a kezem ügyében volt a fánkszaggató, felkaptam, és rávágtam, hogy oké, legyen, számomra nincs lehetetlen. :-D Persze nagy röhögések közepette tényleg kipróbáltuk a technikát, de olyan aranyosan festettek a kis torták, hogy az egész tálca sütit kerekre szaggattam végül. Meglepően kevés lett a leeső rész is, azt meg menet közben megette a körülöttünk sertepertélő család. Íme a végeredmény! ;-)







Hozzávalók:

Tészta:

8 db tojásfehérje
8 ek cukor
8 ek liszt
1 tk sütőpor

Krém:

8 tojássárgája
2 csomag vaníliás pudingpor
1 ek liszt
8 dl tej
20 dkg vaj
20 dkg cukor

Tetejére:

0,5 l tejszín
1 csomag zselatin fix







Elkészítés:
  1. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük tovább, míg szép fényes nem lesz.
  2. Beleforgatjuk a sütőporos lisztet, sütőpapírral bélelt, kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
  3. A tojások sárgáját kikeverjük a pudingporral, 1 evőkanál liszttel, majd apránként hozzáadogatva a tejet, felhígítjuk, hogy önthető masszát kapjunk.
  4. A maradék tejet felforraljuk, és a tűzről félrehúzva vékony sugárban beleöntjük a tojásos masszát, közben folyamatosan keverjük. Visszatesszük a tűzre, és lassan összefőzzük, nem kell forralni, épp csak rottyanjon egyet.
  5. A vajat habosra keverjük a cukorral, és a kihűlt tojáskrémhez keverjük.
  6. A piskótát bevonjuk a vaníliakrémmel, végül pedig elsimítjuk rajta a habbá vert tejszínt.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése