Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2015. január 26., hétfő

Rakott káposzta




Mindig szerettem a rakott káposztát, még a suliban is megettem a menzán, pedig ott elég válogatós voltam. :-)
Sokféle változatát kóstoltam már, mert a családban is mindenki másképp csinálta, anya is, apa is, nagyi is, a tesóm is, de szerettem mindegyiket.
Ez az én változatom, leginkább a tesóméhoz hasonlít, nem tudom megunni, imádom. Néha még kevés házi füstölt kolbit is teszek bele apró kockákra vágva, ha éppen van kéznél. ;-) Igazi, magyaros kaja, de én azzal áltatom magam, hogy ha nem eszem hozzá kenyeret, akkor nem hizlal, és akkor repetázhatok is. :-D






Hozzávalók:


  • 80 dkg savanyú káposzta
  • 60 dkg darált sertéscomb
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • kb. 6 gerezd fokhagyma
  • sors
  • 2 púpozott ek pirospaprika
  • 1 bögre rizs
  • mangalicazsír
  • 3 dl tejföl
  • 10 dkg reszelt füstölt sajt








Elkészítés:

  1. A káposztát picit átöblítjük, majd kevés vizet aláöntve megpároljuk.
  2. A rizst sózzuk, borsozzuk, puhára pároljuk.
  3. Az apróra vágott vöröshagymát kevés zsíron megdinszteljük. Félrehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát, majd visszatesszük a tűzre, beletesszük a húst. Fűszerezzük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, időnként kevergetve megpirítjuk, ha szükséges, pici vizet önthetünk időnként alá.
  4. A húst összekeverjük a párolt rizzsel, majd összeforgatjuk a párolt káposztával.
  5. A húsos káposzta egyik felét egy tűzálló tálba terítjük, bevonjuk a tejföl felével. Rátesszük a husi másik felét, szintén megkenjük tejföllel. Végül megszórjuk a reszelt sajttal, és előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt meg nem pirul a tetején.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése