Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2014. október 10., péntek

Habsipkás citromtorta

Ezt a receptet a lányom találta egy újságban úgy 5-6 évvel ezelőtt. Addig rágta a fülem, amíg meg nem sütöttem. Nagyon finom, a citromos íz intenzív, a tetején lévő hab ellenére könnyű, és nem túl édes.
Bevallom, én nem mertem azonnal a sütés elején rátenni a habot, csak amikor már félig megsült a tészta. Mivel ez a módszer bevált, nem is változtattam rajta később sem. Az arányokon ellenben változtattam picit, de csak a tejszínnel és a citrommal bántam valamivel bőkezűbben.
A fotózáskor még nem lehetett igazán szépen szeletelni, de hát elfogyott a türelem. :-) Valamivel hamarabb kóstoltuk meg, így egyben maradt ugyan, de picit roskatagnak néz ki a képen. Néhány óra múlva pedig istenien lehetett szeletelni, még a habot is! :-)




Hozzávalók:
  • 2 citrom
  • 3 tojás
  • 32 dkg kristálycukor
  • 8 dkg liszt
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 1 tk sütőpor
  • 2 tojásfehérje
  • 10 g zselatin/ vagy 3 lap
  • 500 g tejföl
  • 4 ek citromlikőr
  • 400 g tejszín


Elkészítés:

  1. A megmosott citrom héját lereszeljük, levét kicsavarjuk.
  2. 2 tojást szétválasztunk, és a két fehérjét 2 ek hideg vízzel kemény habbá verjük. Közben beleszórunk 12 dkg kristálycukrot. A 3. tojást is szétválasztjuk, és a 3 tojássárgáját a habba dolgozzuk. Két adagban beleforgatjuk a keményítővel és a sütőporral elvegyített lisztet, majd margarinnal kikent, kapcsos tortaformába töltjük.
  3. A 3 tojásfehérjét 1 tk citromlével keményre felverjük, és közben beleszórunk 12 dkg kristálycukrot. A habot hullámosan a tésztára simítjuk úgy, hogy körben 1 cm szabad sáv maradjon.
  4. A habsipkás tésztát előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. Amint a hab szép barna lesz, a sütő legfelső sínjére tepsit tolunk. A sütőből kivéve a karimától elválasztjuk, majd kihűtjük.
  5. A zselatint az utasítás szerint feloldjuk. A tejfölt a maradék kristálycukorral, a citrom levével és héjával, valamint a citromlikőrrel ízesítjük. A zselatinba 3 ek krémet vegyítünk, majd a többi krémbe keverjük, és hűtőbe állítjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, és a dermedő krémbe forgatjuk.
  6. A tésztát keresztben kettévágjuk. Az alsó lap köré karimát pattintunk. Rásimítjuk a krémet, a habsipkás másik lappal befedjük, majd legalább 3 órára hűtőbe tesszük.
  7. Tálaláskor porcukorral meghintjük.

sütési hőfok: 175 °C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 26 cm átmérőjű cm



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése