Ezt a receptet a lányom találta egy újságban úgy 5-6 évvel ezelőtt. Addig rágta a fülem, amíg meg nem
sütöttem. Nagyon finom, a citromos íz intenzív, a tetején
lévő hab ellenére könnyű, és nem túl édes.
Bevallom, én nem mertem azonnal a sütés elején rátenni a habot, csak amikor már félig megsült a tészta. Mivel ez a módszer bevált, nem is változtattam rajta később sem. Az arányokon ellenben változtattam picit, de csak a tejszínnel és a citrommal bántam valamivel bőkezűbben.
A fotózáskor még nem lehetett igazán szépen szeletelni, de hát elfogyott a türelem. :-) Valamivel hamarabb kóstoltuk meg, így egyben maradt ugyan, de picit roskatagnak néz ki a képen. Néhány óra múlva pedig istenien lehetett szeletelni, még a habot is! :-)
Bevallom, én nem mertem azonnal a sütés elején rátenni a habot, csak amikor már félig megsült a tészta. Mivel ez a módszer bevált, nem is változtattam rajta később sem. Az arányokon ellenben változtattam picit, de csak a tejszínnel és a citrommal bántam valamivel bőkezűbben.
A fotózáskor még nem lehetett igazán szépen szeletelni, de hát elfogyott a türelem. :-) Valamivel hamarabb kóstoltuk meg, így egyben maradt ugyan, de picit roskatagnak néz ki a képen. Néhány óra múlva pedig istenien lehetett szeletelni, még a habot is! :-)
Hozzávalók:
- 2 citrom
- 3 tojás
- 32 dkg kristálycukor
- 8 dkg liszt
- 5 dkg étkezési keményítő
- 1 tk sütőpor
- 2 tojásfehérje
- 10 g zselatin/ vagy 3 lap
- 500 g tejföl
- 4 ek citromlikőr
- 400 g tejszín
Elkészítés:
- A megmosott citrom héját lereszeljük, levét kicsavarjuk.
- 2 tojást szétválasztunk, és a két fehérjét 2 ek hideg vízzel kemény habbá verjük. Közben beleszórunk 12 dkg kristálycukrot. A 3. tojást is szétválasztjuk, és a 3 tojássárgáját a habba dolgozzuk. Két adagban beleforgatjuk a keményítővel és a sütőporral elvegyített lisztet, majd margarinnal kikent, kapcsos tortaformába töltjük.
- A 3 tojásfehérjét 1 tk citromlével keményre felverjük, és közben beleszórunk 12 dkg kristálycukrot. A habot hullámosan a tésztára simítjuk úgy, hogy körben 1 cm szabad sáv maradjon.
- A habsipkás tésztát előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. Amint a hab szép barna lesz, a sütő legfelső sínjére tepsit tolunk. A sütőből kivéve a karimától elválasztjuk, majd kihűtjük.
- A zselatint az utasítás szerint feloldjuk. A tejfölt a maradék kristálycukorral, a citrom levével és héjával, valamint a citromlikőrrel ízesítjük. A zselatinba 3 ek krémet vegyítünk, majd a többi krémbe keverjük, és hűtőbe állítjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, és a dermedő krémbe forgatjuk.
- A tésztát keresztben kettévágjuk. Az alsó lap köré karimát pattintunk. Rásimítjuk a krémet, a habsipkás másik lappal befedjük, majd legalább 3 órára hűtőbe tesszük.
- Tálaláskor porcukorral meghintjük.
sütési
hőfok: 175 °C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 26 cm átmérőjű cm
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 26 cm átmérőjű cm
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése