Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2014. szeptember 11., csütörtök

Apple Curd Pie – Almakrémes linzertorta



Már akkor eldöntöttem, hogy linzerrel is kipróbálom az almakrémet, amikor elkészült. Most kerítettem sort rá. A régóta jól bevált linzer alapreceptemet bolondítottam meg egy kis narancslikőrrel, erre kanalaztam a krémet, de úgy éreztem, valami hiányzik még róla. Eredetileg csak egy kis csokit akartam csorgatni rá, és kandírozott cseresznyével díszíteni, de égen-földön nem kaptam most épp cseresznyét, így mást találtam ki. Épp megmaradt két tojásfehérjém, tiszta sor volt, hogy habcsók kerül a piték tetejére. Sajnos olyan finom lett a végeredmény, hogy nem tudtam megállni, csak ettem futószalagon. Lesz mit letornáznom a jövő héten, de így is megérte. Omlós linzer, kissé fanyar, citrusos ízű krém, édes habcsók, ami alul krémes, felül roppanós. Nekem nagyon bejön, bár akik nem szeretik a valóban édes süteményeket, azoknak ez valószínűleg nem lesz a kedvencük. Akiknek viszont hasonló ízlése van, mint nekem, biztosan nem csalódnak benne.








Hozzávalók:

Tésztához:

30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 tojás
1 ek triple sec (Ha nincs kéznél likőrünk, használhatunk helyette reszelt narancshéjat is.)

Habcsókhoz:

2 tojásfehérje
16 dkg cukor
csipet só

Kell még:

kb. 4 dl apple curd








Elkészítés:

  1. A tésztához a vajat elmorzsoljuk a liszttel. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot és a likőrt, és puha tésztává gyúrjuk. (Dolgozzunk hideg hozzávalókkal, és minél gyorsabban, hogy ne ragadjon a tésztánk.)
  2. A tésztát többfelé osztjuk aszerint, hogy hány formánk van. Kerek lapokat nyújtunk, és belesimítjuk őket a formákba. A felesleges részeket levágjuk. (Készíthetünk egy nagy pitetortát is, ha nincsenek kis piteformáink. Ebből a tésztamennyiségből nekem 6 db mini tortám, és három db kis tortám lett.)
  3. A tésztakosárkákat megszórjuk zsemlemorzsával, és belekanalazzuk az almakrémet. 160 °C fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, és majdnem készre sütjük, kb. 15-20 perc alatt. Közben elkészítjük a tojáshabot.
  4. Egy kis lábasban 6 dkg cukrot annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, felteszünk főni. Gyöngyözve főzzük míg be nem sűrűsödik, de vigyázzunk, hogy ne kapjon színt, azaz ne karamellizálódjon. (Néhány percig tart.) Eközben kemény habbá verjük a tojások fehérjét. Amikor kész a hab, hozzákeverünk 10 dkg cukrot, tovább verjük, míg sűrű és fényes nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a feloldott, forró cukrot, és még 1-2 percig ezzel verjük tovább.
  5. Kivesszük a tortácskákat, a habot a tetejükre kenjük, visszatoljuk a sütőbe, és 60 °C fokon sütjük tovább, míg a hab teteje egy kis kérget nem kap.   















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése