Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2014. szeptember 11., csütörtök

Fügelekvár megbolondítva

A család nagy örömére érik a fügénk. A héten arra készültem, hogy kandírozok egy adagot, és süteményt sütök, a terveimet azonban elmosta az eső, ugyanis az érett gyümölcsök mind kirepedeztek. Ez nem rontott az ízén, a szépségén viszont igen, ezért úgy döntöttem, hogy lekvár lesz belőlük. Kipróbáltam már sokféleképpen, eszméletlen jó ízeket lehet kicsiholni ebből a gyümölcsből attól függően, hogy mivel párosítjuk. Tavaly pl. fűszeres lekvár készült belőle, került bele egy kis fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér, ánizs, kardamom  és méz. Érdemes kipróbálni, az ízek szimfóniája! :-)
Most megint valami újat akartam. Anyukám egyik püspökkenyere ihlette ezt az adag lekvárt, ami úgy nézett ki, hogy aszalt fügét, rumos meggyet, kandírozott narancs- és citromhéjat tett bele, a tetejét pedig bevonta citromos cukormázzal. Ezeket az ízeket akartam belevarázsolni az üvegekbe.
Úgy érzem, nem volt rossz ötlet, mert nagyon finom lett. :-)
Természetesen elkészíthető dzsemfix hozzáadásával is, ha valaki nem akar sokáig pepecselni vele, én most hagyományos módon csináltam. Ebből az adagból nekem három kis üveg lekvárom lett, olyannyira pontosan, hogy nagy sajnálatomra egy csepp sem maradt ki belőle a fényképezéshez. Talán nem kellett volna annyit kóstolgatnunk főzés közben.... :-D








Hozzávalók:

1 kg érett füge
3 db közepes méretű narancs
1 citrom
1 csésze rumos meggy (kb. 2 dl)
25 dkg cukor






  Elkészítés:
  1. A tisztára mosott fügéket vékonyan felszeleteljük. (A szárukat vágjuk le, mert az nem fog megpuhulni!)
  2. A megmosott narancsokat és a citromot meghámozzuk, a hártyától megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk.
  3. A gyümölcsöket sűrűn kevergetve főzzük, ha megpuhultak, hozzáadjuk a rumos meggyet, a cukrot, és állandóan kevergetve tetszőleges sűrűségűre főzzük.
  4. Még forrón üvegekbe töltjük, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése