Most megint valami újat akartam. Anyukám egyik püspökkenyere ihlette ezt az adag lekvárt, ami úgy nézett ki, hogy aszalt fügét, rumos meggyet, kandírozott narancs- és citromhéjat tett bele, a tetejét pedig bevonta citromos cukormázzal. Ezeket az ízeket akartam belevarázsolni az üvegekbe.
Úgy érzem, nem volt rossz ötlet, mert nagyon finom lett. :-)
Természetesen elkészíthető dzsemfix hozzáadásával is, ha valaki nem akar sokáig pepecselni vele, én most hagyományos módon csináltam. Ebből az adagból nekem három kis üveg lekvárom lett, olyannyira pontosan, hogy nagy sajnálatomra egy csepp sem maradt ki belőle a fényképezéshez. Talán nem kellett volna annyit kóstolgatnunk főzés közben.... :-D
Hozzávalók:
1 kg érett füge
3 db közepes méretű narancs
1 citrom
1 csésze rumos meggy (kb. 2 dl)
25 dkg cukor
Elkészítés:
- A tisztára mosott fügéket vékonyan felszeleteljük. (A szárukat vágjuk le, mert az nem fog megpuhulni!)
- A megmosott narancsokat és a citromot meghámozzuk, a hártyától megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk.
- A gyümölcsöket sűrűn kevergetve főzzük, ha megpuhultak, hozzáadjuk a rumos meggyet, a cukrot, és állandóan kevergetve tetszőleges sűrűségűre főzzük.
- Még forrón üvegekbe töltjük, száraz dunsztban
hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése