Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2014. szeptember 29., hétfő

Kávétorta

Ha valaki megkérdezné, van-e káros szenvedélyem, kapásból rávágnám, hogy nincs, de ha jobban átgondolom, akkor azért ez nem egészen így van. Mert enni állati jó, és vannak ízek, amikről nehezen mondanék le. És ha még ennél is jobban eltöprengek, azt is beismerem, hogy két függőségem is van: az egyik a csili, a másik a kávé. Hát ez van.
Annak ellenére, hogy nagy kávéfüggő vagyok, kávés édességeket csak néhány éve kreálgatok. Azt hiszem, azért alakult így, mert egyszer, úgy száz éve, ettem valahol egy szelet kávétortát, amit úgy erőltettem le udvariasságból. Így aztán sosem támadt kedvem hozzá, mindig olyan érzésem volt, hogy a kávé csak inni jó, de süteménybe nem való. Ó, hogy ez mekkora tévedés! Csak egyszer kellett rászánnom magam, hogy összehozzak valamit, és azóta nincsenek fenntartásaim. Sőt! Sorakoznak már a kávés receptek, majd meg is mutatom őket sorban. ;-)





Hozzávalók:

Piskóta hozzávalói:

8 tojás
8 ek liszt
8 ek cukor
3 ek instant kávé
2 ek rum
1 ek vaníliakivonat

Krém hozzávalói:

6 dl tej
2 db tojás
5 ek cukor
4 ek instant kávé
4 ek liszt
4 ek rum
1 ek vaníliás cukor
+
25 dkg vaj
20 dkg cukor

Máz:

10 dkg étcsokoládé
1 ek étolaj








Elkészítés:

A piskóta elkészítése:
  1. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral.
  2. A lisztet kimérjük, belekeverjük a sütőport, és a kávét.
  3. A tojások fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval.
  4. A habot óvatosan beleforgatjuk a tojásmasszába a lisztes keverékkel együtt.
  5. A tésztát sütőpapírral kibélelt, kivajazott, kilisztezett formába simítjuk, 160°C fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 120 °C fokon tűpróbáig sütjük.
  6. Ha kihűlt, kiborítjuk a formából, lehúzzuk a sütőpapírt, és három lappá vágjuk.

A krém elkészítése:
  1. A tojásokat habosra keverjük a kétféle cukorral és a kávéval. Kanalanként hozzáadjuk a lisztet, majd apránként felhígítjuk a tejjel annyira, hogy önthető masszát kapjunk.
  2. A maradék tejet felforraljuk, félrehúzzuk a tűzről, és vékony sugárban hozzáöntjük a tojáskrémet. Visszatesszük a tűzre, és forrásig folyamatosan kevergetve besűrítjük. A kész krémet lefedve kihűtjük.
  3. A 25 dkg vajat habosra keverjük a 20 dkg cukorral, és alaposan összekeverjük a már teljesen kihűlt főzött krémmel.




Összeállítás:

A lapokat megtöltjük a krémmel, majd kívülről is bevonjuk a tortát.

Én szívem szerint fahéjas tejszínhabbal vonom be, mert a kávéhoz nekem automatikusan a tejszín íze ugrik be, de Fanni szerint csokiból sosem elég, úgyhogy amint az a fotón is látszik, időnként meggyőz, hogy csokival vonjam be inkább. És hát mit tehet az ember, ha a lánya csokimániás. :-) 
A függőségek... Na, igen. :-D









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése