Anyukám palacsintája, nála ez az
alaprecept. Annyira szeretjük, hogy szinte csak kelt palacsintát
eszünk, annak ellenére, hogy minden fajtáját szeretjük. Sós
töltelékekhez is ilyet sütök, mindenhez tökéletes, könnyű,
puha, kicsit vastagabb, mint az élesztő nélküli változat. Nálam
ez az aranyérmes palacsinta, szerintem isteni.
Hozzávalók:
2 nagyobb tojás
pici só
2,5 dkg élesztő
3 ek cukor
kb. 3 dl tej
1 nagyobb alma (jobb az édes fajta)
kb. 20 ek jócskán púpozott kanál
liszt (így nagyjából éppen 20 db palacsintánk lesz belőle)
ásványvíz
zsiradék a sütéshez (én zsírt
használok hozzá)
Elkészítés:
- Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk, kb. 1 ek cukor és 1 dl tej elég hozzá.
- Felütjük a tojásokat, megsózzuk, hozzákeverjük a maradék tejet, cukrot és jól elkeverjük, kissé felverjük.
- Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a lisztet, fakanállal jól kidolgozzuk, míg hólyagos nem lesz. Belereszeljük az almát.
- Ásványvízzel a kívánt sűrűségűre hígítjuk.
- Sütés előtt kis ideig hagyjuk állni, hagy keljen egy kicsit.
- A serpenyőbe minden egyes palacsinta sütése előtt öntsünk egy kis kanálnyi zsiradékot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése