Szerettem volna, ha nem csak lekvár
formában tudom belopni a kamrámba ezt a finom gyümölcsöt.
Gondoltam, ha naranccsal, citrommal működik ez a kandírozás-dolog,
talán fügével is. Aki olyan szerencsés, hogy egy fügefát tudhat
a magáénak, tudja, hogy minden évben maradnak félérett
gyümölcsök az ágakon. Kár lenne ezeket veszni hagyni.
Szerintem
tortákhoz, krémekhez sokoldalúan felhasználható, nagy örömmel
fogom elővenni a zöld fügéimet télen, ünnepek táján. De csak
úgy, csemegének sem utolsó.
Beleforgathatjuk kristálycukorba is, az enyhén karamellás ízű barnacukorral még finomabb.
Ha pontosan meg kéne határoznom mennyi is az elkészítési idő, kicsit bajban lennék, mert a folyamat ugyan három napig tart, de a konkrétan ráfordított idő meglepően kevés, szinte csak perceket foglalkoztam vele minden nap. Meg kell mondanom, nem kellett üvegekbe töltenem ezt az adagot, mert a hétvégén elcsipegettük.
Beleforgathatjuk kristálycukorba is, az enyhén karamellás ízű barnacukorral még finomabb.
Ha pontosan meg kéne határoznom mennyi is az elkészítési idő, kicsit bajban lennék, mert a folyamat ugyan három napig tart, de a konkrétan ráfordított idő meglepően kevés, szinte csak perceket foglalkoztam vele minden nap. Meg kell mondanom, nem kellett üvegekbe töltenem ezt az adagot, mert a hétvégén elcsipegettük.
Hozzávalók:
- 1 kg füge
- 1 kg cukor
- 1.5 dl víz
- 1 evőkanál ecet
- vaníliás cukor/ vanília kivonat
- 3 karika citrom
Elkészítés:
- Egy lábasban felforraljuk az ecetes vizet, ebben felfőzzük a fügéket. (A fügék szárát vágjuk le, mert az nem fog megpuhulni!)
- A cukorból és a vízből szirupot főzünk, és a vízből kiszedett fügéket most ebben főzzük fel. Ízlés szerint ízesíthetjük a szirupot a citrommal és a vaníliával, de ezek nélkül is finom lesz.
- Letakarjuk, és másnapig állni hagyjuk.
- Másnap a fügéket kiszedjük a szirupból, a szirupot újra felforraljuk, beleforgatjuk a fügéket, és újra állni hagyjuk. Harmadnap ugyanezt ismételjük.
- A harmadszori felfőzés után üvegekbe tesszük a fügéket, a szirupot felfőzzük, ráöntjük a fügékre, végül lezárhatjuk az üvegeket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése