Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2014. szeptember 19., péntek

Csíkos almás táska

A recept eredetijét néhány évvel ezelőtt Jáde konyháján találtam. Annyira hívogató volt, hogy azonnal ki kellett próbálnom. Az elmúlt években már jó sokszor sütöttem újra.
Egy keveset változtattam rajta, én a porélesztőt kiváltottam frissre, a tejport és vizet tejre. Alma helyett körtével is kipróbáltam, azzal is nagyon finom! A tészta pillekönnyű, másnap is finom puha marad, az egyik kedvencünk lett. Másfajta gyümölcsökkel is kísérletezni fogok, mert ez az isteni recept kínálja magát, hogy tovább variáljuk. :-)

A tészta tetejét megkenhetjük tojással is sütés előtt, vagy olvasztott vajjal sütés után, még forrón. Így is úgy is finom, ha tojást használunk, kicsit pirosabbra sül.






Hozzávalók:

Tészta:
  • 60 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • csipet só
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 6 dkg vaj
Almakrém:

  • 4 db alma
  • 16 dkg cukor
  • csipet só
  • 1 dl víz + fél dl víz
  • 1-2 ek citromlé
  • 4 dkg étkezési keményítő
  • 2 dkg vaj






Elkészítés:

  1. Az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos, cukros tejben.
  2. A liszthez hozzáadjuk a sót, a többi cukrot, a felfuttatott élesztőt. Hozzákeverjük az olvasztott vajat és a tojást, és a maradék tejjel könnyű tésztát gyúrunk.
  3. Langyos helyen kb. 1 órán át kelesztjük.
  4. Közben elkészítjük a tölteléket. A meghámozott almát vékony cikkekre vágjuk, majd a citromlével és a dl vízzel felforraljuk. A keményítőt csomómentesre keverjük a fél dl vízben, és az almához keverjük. Folyamatosan kevergetve besűrítjük, és a tűzről levéve belekeverjük a vajat. Hűlni hagyjuk.
  5. A megkelt tésztát 12 egyenlő részre osztjuk, és gombócokat formázunk belőlük.
  6. Minden gombócot 12x14 cm-es téglalappá nyújtunk, a közepére tölteléket halmozunk, és egyik szélén ujjnyi széles csíkokat vágunk. Az egyben maradt részt ráhajtjuk a töltelékre, majd az egészet ráhajtjuk a csíkozott részre. A tésztát megfordítjuk (csíkokkal felfelé), és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük egymástól 3 ujjnyi távolságra. További fél órán át kelesztjük.
  7. A sütőt előmelegítjük, és a tésztát készre sütjük.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 30x20 cm







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése