Egy keveset változtattam rajta, én a porélesztőt kiváltottam frissre, a tejport és vizet tejre. Alma helyett körtével is kipróbáltam, azzal is nagyon finom! A tészta pillekönnyű, másnap is finom puha marad, az egyik kedvencünk lett. Másfajta gyümölcsökkel is kísérletezni fogok, mert ez az isteni recept kínálja magát, hogy tovább variáljuk. :-)
A tészta tetejét megkenhetjük tojással is sütés előtt, vagy olvasztott vajjal sütés után, még forrón. Így is úgy is finom, ha tojást használunk, kicsit pirosabbra sül.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- csipet só
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 tojás
- 6 dkg vaj
- 4 db alma
- 16 dkg cukor
- csipet só
- 1 dl víz + fél dl víz
- 1-2 ek citromlé
- 4 dkg étkezési keményítő
- 2 dkg vaj
Elkészítés:
- Az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos, cukros tejben.
- A liszthez hozzáadjuk a sót, a többi cukrot, a felfuttatott élesztőt. Hozzákeverjük az olvasztott vajat és a tojást, és a maradék tejjel könnyű tésztát gyúrunk.
- Langyos helyen kb. 1 órán át kelesztjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket. A meghámozott almát vékony cikkekre vágjuk, majd a citromlével és a dl vízzel felforraljuk. A keményítőt csomómentesre keverjük a fél dl vízben, és az almához keverjük. Folyamatosan kevergetve besűrítjük, és a tűzről levéve belekeverjük a vajat. Hűlni hagyjuk.
- A megkelt tésztát 12 egyenlő részre osztjuk, és gombócokat formázunk belőlük.
- Minden gombócot 12x14 cm-es téglalappá nyújtunk, a közepére tölteléket halmozunk, és egyik szélén ujjnyi széles csíkokat vágunk. Az egyben maradt részt ráhajtjuk a töltelékre, majd az egészet ráhajtjuk a csíkozott részre. A tésztát megfordítjuk (csíkokkal felfelé), és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük egymástól 3 ujjnyi távolságra. További fél órán át kelesztjük.
- A sütőt előmelegítjük, és a tésztát készre sütjük.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 30x20 cm
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése