Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2014. szeptember 23., kedd

Diós-körtés kelt lepény

A nagyikám többször is csinált hasonló sütit még gyerekkoromban, általában télen kapott kedvet hozzá, és almás változatban. Sajnos nem tanultam meg tőle, de most úgy éreztem, itt az ideje, hogy megpróbáljak valami hasonlót elkészíteni. Anyukámmal összedugtuk a fejünket, és igyekeztünk kitalálni, miből mennyi is lehetett benne. A végeredmény nagyon hasonlít az eredetihez, úgyhogy elégedettek voltunk. Nagyiét nem lehet utolérni, mert ő még sparheltben sütötte, meg egyáltalán. Ő volt a nagyi és kész! :-)




Hozzávalók:
A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tej
A tetejére:

  • 1,5 dkg körte
  • 0,5 dkg citromlé
  • 5 dkg dió (apróra tördelve)
  • 20 dkg cukor
  • 40 dkg tejföl
  • 4 db tojás







Elkészítés:

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben.
  2. A liszthez hozzáadjuk az élesztőt, az olvasztott vajat és a tojást, majd sima tésztává gyúrjuk. Langyos helyen letakarva, kb. 30 percig kelesztjük.
  3. Közben meghámozzuk a körtét, magházát kiemeljük, cikkekre vágjuk, majd citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg. A diót durvára tördeljük, és a cukor felével együtt a körtéhez keverjük.
  4. A tésztát vajjal kikent tepsiben szétterítjük, újabb 30 percig kelesztjük.
  5. A cukros-diós körtét elosztjuk a tésztán, és előmelegített sütőben, 10-15 percig elősütjük.
  6. A tejfölt, a tojásokat és maradék cukrot összekeverjük, ráöntjük a lepényre, majd visszatoljuk a forró sütőbe, és további kb. 30 percig sütjük.
  7. Még forrón megszórhatjuk porcukorral vagy vaníliás cukorral.

sütési hőfok: 160°C
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 30 x 40 cm






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése