Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2014. szeptember 20., szombat

Mézes-mustáros pulyka

Életem első találkozása ezzel az étellel imádat volt első kóstolásra. Egy barátnőm ütötte össze vacsira, de mivel rohanós napja volt, tasakos variációt kaptam. Félkész kaja ide vagy oda, így is oda voltam érte. Később aztán rendeltem magamnak étteremben is. Hogy ott miből készült száz öregasszony sem tudná megmondani, mindenesetre nem sok különbséget fedeztem fel a kettő között. A lényeg az, hogy fejembe vettem, én bizony megcsinálom valahogy itthon, mert nekem ilyet rendszeresen ennem kell. A következő bevásárláskor a boltban megnéztem, mi van a tasakon, és mivel semmi különleges hozzávaló nem volt benne, úgy gondoltam, ez nekem is simán menni fog. Ment is, tök egyszerű kaja, és házi változatban, ízfokozók és tartósítók nélkül mégiscsak egészségesebb valamivel. Azóta vagy százszor tettem asztalra, az elmúlt hat-nyolc évben még nem tudtuk megunni. Egyébként szinte bármilyen húsból finom, és nyugodtan lehet kísérletezni a köretekkel is. A fotókon épp rizzsel házasítottam, de tésztával sem utolsó. Nálunk dobogós. :-)

Hozzávalók:

  • 1 db nagyobb pulyka felsőcomb
  • 3 fej vöröshagyma
  • 3-5 gerezd fokhagyma
  • 3 ek méz
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 3 ek étkezési keményítő
  • 2 ek mustár
  • bors
  • mangalicazsír






Elkészítés:

  1. Felcsíkozzuk a húst, szálára vágjuk a vöröshagymát.
  2. A hagymát kevés zsíron üvegesre pirítjuk, beletesszük a húst, sózzuk, borsozzuk, kevergetve megpirítjuk.
  3. Rátesszük a mézet, a zúzott fokhagymát, és attól függően, hogy a hús mennyi levet engedett, vizet öntünk alá, majd fedő alatt puhára pároljuk. (A vizet folyamatosan apránként pótoljuk, hogy egy kevés mindig legyen alatta.)
  4. A keményítőt feloldjuk egy pici vízben, belekeverjük a tejfölt, és amikor már egészen puha a hús, behabarjuk vele.
  5. Ha újra felforrt, hozzákeverjük a tejszínt is. A legvégén beletesszük a mustárt, majd állandó keverés mellett összeforraljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése