Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2014. szeptember 30., kedd

Sós töltött kiflik




Van egy régi, jól bevált kifli receptem. Annyira finom, puha, mégis ruganyos tészta, hogy muszáj volt kísérletezni vele, és nem is csalódtam benne sosem. Újra és újra elővettem valamiért. Először csak virslik köré tekertem, aztán következő alkalommal már igazi pofás, sajttal bevont kis töltött kiflik születtek belőle. Hol így, hol úgy tekertem fel, már éppen ideje volt, hogy másokkal is megosszam ezt a finomságot. 
A töltelékkel mindenki szabadon variálhat a maga kedvére. Nálunk mindig mindenből a szalámis a leglegleg. :-)









Hozzávalók:

Tészta hozzávalói:

40 dkg liszt
3 dl langyos tej
3 dkg élesztő
3 dkg vaj
1 csapott ek cukor
1 csapott ek só

Töltelék hozzávalói:

20 dkg pulykasonka/ füstölt paprikás szalámi
10 dkg tejszínes krémsajt
kb. 15 dkg reszelt trappista

Tetejükre:

1 tojás
szezámmag/ nagy szemű só












Elkészítés:

  • Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben.
  • A tészta hozzávalót alaposan összekeverjük, hozzáadjuk az élesztőt, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
  • Két egyforma cipóvá formázzuk, és mindkét cipót kör alakúra nyújtjuk, kb. 3 mm vastagságúra.
  • A köröket 8-8 egyenlő részre osztjuk, így 16 db háromszöget kapunk, melyeknek az íves részét pakoljuk meg a töltelékkel.
  • Óvatosan feltekerjük a kifliket. A végüket nem árt alaposan megcsavargatni, nehogy kimásszon a töltelék. Én mindig degeszre tömöm mindet. Így kevésbé pofásak ugyan, viszont isteni finomak. ;-)
  • Letakarva kb. 15 percig kelesztjük, közben előmelegítjük a sütőt.
  • Egy tojást villával alaposan felverünk, és megkenjük vele a kifliket. A tetejükre szórhatunk tetszés szerint pl. szezámmagot, vagy sót, de akár mákot, köménymagot is, kinek mi van épp kéznél. Én a díszítést arra is használom, hogy megjelöljem, melyikben mi van, így nem keverem össze őket. :-)
  • Nagyjából 20 percig sütöm őket 180 °C fokon.   


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése