Ez a pite a tipikus példája annak,
milyen jó dolgok születhetnek tök véletlenül is a konyhában.
Kaptam egy csomó szilvát, ami
befőzéshez kevés volt, csak úgy megenni meg sok. A hűtőben volt
még gyümölcslevesem is, ilyenkor kezd el süteményben gondolkodni
az ember lánya.
De mi legyen az, amikor épp nincs idő
totojázni? A jól bevált linzertésztához nyúlok ilyenkor, mert
szó szerint fél óra alatt sütőben van az eredmény. A tészta
összeállítása nem több tíz percnél, nem is nyújtogattam, csak
a formában simítottam el, és elősütni is csak ritkán szoktam,
tapasztalatom szerint ha gyorsan dolgozunk, nemigen van rá szükség.
Gyorsan összedobtam a tölteléket
kísérleti jelleggel, mert a hasonló krémeket eddig mindig
megfőztem, és csak úgy pakoltam a tésztára. Igaz, ebben sem
tojás, sem tejszín nincsen. Most már tudom, hogy abszolút működik
a dolog. Az egyik legfinomabb pitém lett, a tészta vékony és
omlós, a töltelék könnyű és gyümölcsös. Hurrá, és nyammm!
:-D
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 tojás
1 mk sütőpor
pici gyömbér (ízlés szerint)
1 tk vaníliakivonat
A töltelékhez:
fél kg szilva
1 ek zsemlemorzsa
2 ek étkezési keményítő
1 tk fahéj
1 fél citrom leve
4 ek mandulalikőr
15 dkg cukor
10 dkg marcipánmassza
Elkészítés:
- A tésztához elmorzsoljuk a vajat a sütőporos, gyömbéres liszttel. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, vaníliát, és lisztezett deszkán gyors mozdulatokkal könnyű tésztává gyúrjuk.
- A tészta 2/3 részével kibélelünk egy 28 cm átmérőjű piteformát, majd megszórjuk zsemlemorzsával, hogy ne áztassa el a leveses gyümölcs.
- A szilvát lebőrözzük, és negyedeljük. (Ha elég érett a szilva könnyű lehúzni a bőrét, egyébként pedig mártsuk néhány pillanatra forrásban lévő vízbe, így már menni fog.)
- A keményítőt csomómentesre keverjük a citromlével, és a likőrrel.
- A szilvához keverjük a cukrot, a fahéjat, és a feloldott keményítőt.
- A marcipánt lereszeljük, rászórjuk a tésztára, rákanalazzuk a szilvakrémet.
- A maradék tésztát elmorzsolgatjuk a pite tetején.
- A süteményt előmelegített sütőbe toljuk, és világos barnára sütjük. 150 °C fokon sütjük 15 percig, majd 120 °C-on sütjük tovább. (Sütőtől függően 45-60 perc a sütési idő.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése