Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2014. szeptember 14., vasárnap

Rusztikus szilvapite




Ez a pite a tipikus példája annak, milyen jó dolgok születhetnek tök véletlenül is a konyhában.
Kaptam egy csomó szilvát, ami befőzéshez kevés volt, csak úgy megenni meg sok. A hűtőben volt még gyümölcslevesem is, ilyenkor kezd el süteményben gondolkodni az ember lánya.
De mi legyen az, amikor épp nincs idő totojázni? A jól bevált linzertésztához nyúlok ilyenkor, mert szó szerint fél óra alatt sütőben van az eredmény. A tészta összeállítása nem több tíz percnél, nem is nyújtogattam, csak a formában simítottam el, és elősütni is csak ritkán szoktam, tapasztalatom szerint ha gyorsan dolgozunk, nemigen van rá szükség.
Gyorsan összedobtam a tölteléket kísérleti jelleggel, mert a hasonló krémeket eddig mindig megfőztem, és csak úgy pakoltam a tésztára. Igaz, ebben sem tojás, sem tejszín nincsen. Most már tudom, hogy abszolút működik a dolog. Az egyik legfinomabb pitém lett, a tészta vékony és omlós, a töltelék könnyű és gyümölcsös. Hurrá, és nyammm! :-D








Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 tojás
1 mk sütőpor
pici gyömbér (ízlés szerint)
1 tk vaníliakivonat

A töltelékhez:

fél kg szilva
1 ek zsemlemorzsa
2 ek étkezési keményítő
1 tk fahéj
1 fél citrom leve
4 ek mandulalikőr
15 dkg cukor
10 dkg marcipánmassza




Elkészítés:
  1. A tésztához elmorzsoljuk a vajat a sütőporos, gyömbéres liszttel. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, vaníliát, és lisztezett deszkán gyors mozdulatokkal könnyű tésztává gyúrjuk.
  2. A tészta 2/3 részével kibélelünk egy 28 cm átmérőjű piteformát, majd megszórjuk zsemlemorzsával, hogy ne áztassa el a leveses gyümölcs.
  3. A szilvát lebőrözzük, és negyedeljük. (Ha elég érett a szilva könnyű lehúzni a bőrét, egyébként pedig mártsuk néhány pillanatra forrásban lévő vízbe, így már menni fog.)
  4. A keményítőt csomómentesre keverjük a citromlével, és a likőrrel.
  5. A szilvához keverjük a cukrot, a fahéjat, és a feloldott keményítőt.
  6. A marcipánt lereszeljük, rászórjuk a tésztára, rákanalazzuk a szilvakrémet.
  7. A maradék tésztát elmorzsolgatjuk a pite tetején.
  8. A süteményt előmelegített sütőbe toljuk, és világos barnára sütjük. 150 °C fokon sütjük 15 percig, majd 120 °C-on sütjük tovább. (Sütőtől függően 45-60 perc a sütési idő.)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése