Angliai kint tartózkodásom alatt
igyekeztem minden tradicionális angol ételt megkóstolni.
Kíváncsian vettem le a polcról a boltokban minden olyasmit, amit
itthon nem ismertem eddig, és néhány hónapig, kizárólag a
kíváncsiságtól vezérelve ettem egy tősgyökeres angol főztjét.
Nem mondhatnám, hogy nagy szakácsnak tartottam az illetőt, de
érdekeltek a hagyományos ételeik. Volt ami ízlett, volt ami nem,
de úgy érzem, ez nem az ételek hibája volt, csak az úr szája
íze volt más, mint az enyém. Számomra sótlan volt minden amit
csinált, a többi fűszerről nem is beszélve. Egyszóval minden
alkalommal hiányérzetem volt. Az étkezéseknél mindig arra gondoltam,
hogy milyen jól meg lehetett volna csinálni azt adott vacsorát, és
szilárdan el is határoztam, hogy ezt egyszer meg is fogom tenni.
Végigfőzöm az összeset, és úgy ízesítem, ahogy akarom. Erre
azóta sem nagyon került sor, nem is tudom, miért. Nagyon ízlettek
viszont a különböző krémek, mártások, chutney-k, ezek szintén azóta is tervben voltak nálam. Úgy nyolc év után végre
rászántam magam, és elkezdtem a sort a hagyományos citrom- és
almakrémmel, alma- és paradicsom chutney-val. Igazán egyszerű
mindegyik, és sokoldalúan felhasználhatóak. Én most almás kelt
palacsintákat töltöttem meg ezzel a finom almakrémmel, ami
valóban eredeti angol recept szerint készült.
Hozzávalók:
50 dkg alma (eredetileg Bramley vagy
Granny Smith, azaz a savanykás, sütéshez közkedvelt fajták a
legjobbak ehhez)
2 szép nagy citrom reszelt héja és
leve (kb. 100 ml lére van szükségünk)
12 dkg vaj (sótlan)
45 dkg cukor
5 nagy tojás
Elkészítés:
- Az apróra vágott almát a reszelt citromhéjjal és egy dl vízzel puhára főzzük, majd pürésítjük.
- Belekeverjük a kis kockákra vágott vajat, kevergetjük, míg teljesen el nem olvad, és szép fényes nem lesz.
- A tojásokat habosra keverjük a cukorral és a citromlével, de csak akkor keverjük az almapüréhez, amikor az alma langyosra hűl (kb. 50-60 °C), különben kicsapódik a tojás.
- Amikor az alma langyos, hozzákeverjük a tojásmasszát és gőz fölött főzzük össze folytonosan kevergetve, míg szépen besűrűsödik.
- Azonnal steril üvegekbe töltjük, lezárjuk. Körülbelül 4 hétig áll el, felbontva hűtőben kell tárolni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése