Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2014. szeptember 11., csütörtök

Apple curd

Angliai kint tartózkodásom alatt igyekeztem minden tradicionális angol ételt megkóstolni. Kíváncsian vettem le a polcról a boltokban minden olyasmit, amit itthon nem ismertem eddig, és néhány hónapig, kizárólag a kíváncsiságtól vezérelve ettem egy tősgyökeres angol főztjét. Nem mondhatnám, hogy nagy szakácsnak tartottam az illetőt, de érdekeltek a hagyományos ételeik. Volt ami ízlett, volt ami nem, de úgy érzem, ez nem az ételek hibája volt, csak az úr szája íze volt más, mint az enyém. Számomra sótlan volt minden amit csinált, a többi fűszerről nem is beszélve. Egyszóval minden alkalommal hiányérzetem volt. Az étkezéseknél mindig arra gondoltam, hogy milyen jól meg lehetett volna csinálni azt adott vacsorát, és szilárdan el is határoztam, hogy ezt egyszer meg is fogom tenni. Végigfőzöm az összeset, és úgy ízesítem, ahogy akarom. Erre azóta sem nagyon került sor, nem is tudom, miért. Nagyon ízlettek viszont a különböző krémek, mártások, chutney-k, ezek szintén azóta is tervben voltak nálam. Úgy nyolc év után végre rászántam magam, és elkezdtem a sort a hagyományos citrom- és almakrémmel, alma- és paradicsom chutney-val. Igazán egyszerű mindegyik, és sokoldalúan felhasználhatóak. Én most almás kelt palacsintákat töltöttem meg ezzel a finom almakrémmel, ami valóban eredeti angol recept szerint készült.






Hozzávalók:

50 dkg alma (eredetileg Bramley vagy Granny Smith, azaz a savanykás, sütéshez közkedvelt fajták a legjobbak ehhez)
2 szép nagy citrom reszelt héja és leve (kb. 100 ml lére van szükségünk)
12 dkg vaj (sótlan)
45 dkg cukor
5 nagy tojás








Elkészítés:

  1. Az apróra vágott almát a reszelt citromhéjjal és egy dl vízzel puhára főzzük, majd pürésítjük.
  2. Belekeverjük a kis kockákra vágott vajat, kevergetjük, míg teljesen el nem olvad, és szép fényes nem lesz.
  3. A tojásokat habosra keverjük a cukorral és a citromlével, de csak akkor keverjük az almapüréhez, amikor az alma langyosra hűl (kb. 50-60 °C), különben kicsapódik a tojás.
  4. Amikor az alma langyos, hozzákeverjük a tojásmasszát és gőz fölött főzzük össze folytonosan kevergetve, míg szépen besűrűsödik.
  5. Azonnal steril üvegekbe töltjük, lezárjuk. Körülbelül 4 hétig áll el, felbontva hűtőben kell tárolni.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése