Minden nap tiszta lap. Írd rá, amire emlékezni szeretnél!”

2014. szeptember 20., szombat

Fűszeres körtepite

Imádom a körtét! Mindenféle formában. Így tehát most, hogy végre szezonja van, egyrészt futószalagon tartósítom, hogy legyen miből sütögetnem a téli szűkös időkben is, másrészt napi szinten etetem a családdal mindenféle formában. :-)
A körte egyébként akkor a legfinomabb, ha valódi vaníliát használunk hozzá. Aki szereti az intenzív ízeket, tehet a zselébe is még egy kis gyömbért. A tésztát sem muszáj kinyújtani, én általában csak gombócot formálok belőle, ellapítom, és a tenyeremmel belenyomkodom a formába. ;-)







Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 tk őrölt gyömbér
20 dkg vaj
1 tojás
10 dkg cukor
zsemlemorzsa

A körtezseléhez:

6-8 körte (kb. 1 kg)
1 csomag dzsemfix extra 3:1
15 dkg cukor
15 dkg barna cukor
1 tk őrölt fahéj
1 mk őrölt ánizs
1 ek bourbon vaníliás cukor (vagy fél rúd vanília)










Elkészítés:
  1. A gyömbéres, sütőporos lisztet elmorzsoljuk a vajjal, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, majd összegyúrjuk. A tészta 2/3-át lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kerek formába simítjuk. Megszórjuk kevés zsemlemorzsával.
  2. A körtét meghámozzuk, magházát kiemeljük, apró kockákra daraboljuk. A háromféle cukorral, a fahéjjal és a dzsemfix-szel nagy lángon felforraljuk, 5 percig főzzük, kissé hűlni hagyjuk.
  3. A körtezselét rákanalazzuk a tésztára, majd a maradék tésztából rácsokat formázunk a tetejére.
  4. Forró sütőbe toljuk, és 160 °C fokon, kb. fél óra alatt készre sütjük.

sütési hőfok: 160 °C
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 28 cm









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése